23
sept.
19

Zi de cinstire a Înaintemergătorului Domnului

În Biserica Ortodoxă astăzi cinstim Zămislirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. El este Înaintemergătorul Domnului şi a fost numit de către Însuși Hristos ca fiind cel mai mare om născut din femeie și cel mai mare dintre proroci. El este pruncul care a săltat în pântecele mamei sale (Elisabeta). Ajuns la maturitate, L-a propovăduit pe Hristos atât celor vii care trăiau pe pământ, cât și celor morți care se aflau în iad, înainte de Învierea Domnului, pregătind atât pe cei vii, cât şi ­pe cei morţi pentru venirea lui ­Hristos. După cum învaţă Biserica noastră până la Învierea Domnului, toţi oamenii mergeau în iad. Prin Învierea lui Hristos s-au eliberat din iad sufletele drepţilor Vechiului Testament de sub stăpânirea morţii şi a diavolului.

Sfântul Ioan a fost fiul preotului Zaharia și al Elisabetei, născut ca urmare a făgăduinței Sfântului Arhanghel Gavriil. A fost decapitat de către Irod Antipa, întrucât îl învinuia pe acesta pentru căsătoria neîngăduită cu Irodiada. Sfântul Ioan s-a îmbrăcat în sfințenie încă de pe când se afla în pântecele maicii sale, iar mai apoi a trăit în feciorie și curăție desăvârșită, iubind cumpătarea din toată inima sa și nevoindu-se cu postul și înfrânarea. S-a făcut pe sine străin de orice «însoțire» omenească, alegând să locuiască în pustiu și să trăiască împreună cu fiarele sălbatice. Drept îmbrăcăminte folosea numai o haină din păr de cămilă, pe care o încingea la mijloc cu o curea de piele. Se hrănea ca păsările cerului, drept ­care s-a învrednicit să depășeas­că legile firii și să-L boteze pe preacuratul Hristos, pe Cel Ce este mai presus de orice fire. ­Meditând fără încetare la Legea lui Dumnezeu, considera lucrurile lumii acesteia nesemnificative și inferioare față de păzirea Legii Dumnezeiești.

Sfântul Ioan Botezătorul este Înaintemergătorul Domnului, cel care a pregătit calea şi poporul pentru primirea lui Hristos. Mesajul principal pe care îl transmitea Sfântul Ioan era „Pocăiţi-vă, că s-a apropiat Împărăţia cerurilor!~ Misiunea pe care a avut-o Sfântul Ioan Botezătorul a fost aceea de a vesti venirea lui Mesia şi de a boteza în râul Iordan pe cei care se pocăiau.

Ziarul Lumina


0 Responses to “Zi de cinstire a Înaintemergătorului Domnului”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 322.087 hits
septembrie 2019
L M M J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat ce să fac?” cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului răbdare Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: