02
dec.
19

Midiile și calitățile lor medicinale de excepție

Midiile sunt unele dintre cele mai sănătoase fructe de mare. Alături de languste, homari, crabi, sepii, caracatițe și alte fructe de mare, acestea sunt considerate delicatese, fiind consumate mai ales datorită unor calități medicinale de excepție.

Carnea de midii este considerată medicament, fiind utilizată mai ales în boli oncologice, cardiovasculare, oculare etc. Carnea de midii este o sursă de proteine de înaltă calitate și abundă în fosfatide, care au un efect benefic asupra activității ficatului. Midiile sunt bogate în acizi grași polinesaturați, substanțe care măresc activitatea creierului și stabilizează vederea, mai conține un număr mare de microelemente, printre care cupru, cobalt, iod, mangan, zinc, seleniu, fier, aminoacizi și vitaminele A, PP, B1, B6, B2,C, E și D.

Un consum echilibrat de midii poate ajuta organismul în lupta cu diverse afecțiuni cancerigene. Au rol antioxidant și pot proteja de boli cardiace, având efecte benefice asupra inimii și vaselor de sânge. De asemenea, midiile jută la diminuarea colesterolului din sânge, au efect antiinflamator, antihipertensiv, ajută la dezvoltarea creierului, în prevenire degenerescenței maculare, ajută în tratarea ulcerului gastrointestinal, au capacitatea de a vindeca tusea expectorantă și durerile gastrice, previn anemia feriprivă, îndepărtează oboseala, întăresc sistemul imunitar. Carnea de midii se recomandă pacienților care sunt supuși radiațiilor și care suferă de diverse boli de sânge, sunt benefice pentru normalizarea metabolismului, stimularea procesului sangvin, tonificarea organismului. Au un rol important în profilaxia artritei. Midiile se consumă ca atare în stare proaspătă sau gătite.

Rețete:

Supă cremă cu midii

Ingrediente: 3 cepe, 200 g țelină, 3‑4 linguri ulei de măsline, 1 cutie smântână vegetală, 1 l apă, 150 ml vin alb, 3 linguri zeamă de lămâie, 400 g midii, 1 linguriță curry pudră, 100 ml lapte de soia, sare și piper. Mod de preparare: Într‑o oală se pune uleiul la încins, apoi se pune ceapa și țelina la muiat, după care se adaugă curry; se adaugă vinul și apa; se lasă amestecul pe foc până începe să fiarbă, apoi se oprește focul. După ce se răcește, se dă prin blender și se pune înapoi în oală; se adaugă zeama de lămâie, laptele de soia, midiile decongelate, smântâna de soia; se adaugă sare și piper după gust, se mai dă un clocot și se oprește focul. Se servește cu frunze de pătrunjel deasupra sau coriandru.

Midii la tigaie în sos de vin

Ingrediente: 500 g midii congelate, 4‑5 linguri ulei de măsline, sare, piper alb, 4 căței de usturoi, 200 ml vin alb sec, pătrunjel verde. Mod de preparare: Peste midiile decongelate se presară un pic de sare și se lasă câteva minute; într‑o tigaie se pune uleiul la încins; se pune usturoiul tăiat bucățele și după ce se undește un pic, se pun midiile, se adaugă un pic de sare, piper și se lasă la înăbușit circa 25 de minute, apoi se adaugă vinul și câțiva căței de usturoi pisat; se mai lasă câteva minute la foc mic și se oprește, apoi, focul. Se servesc calde cu pătrunjel verde tocat.

Ziarul Lumina


0 Responses to “Midiile și calitățile lor medicinale de excepție”



  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 306.944 hits
decembrie 2019
L M M J V S D
« nov.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Aghiasma Ajunul Bobotezei apa sfintita Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat Ce simbolizeaza semnul Crucii savarsit de credinciosi? cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria darul lui Dumnezeu De ce aprindem candele înaintea icoanelor? Despre pacat si boala Doamne DUMNEZEU Familia Familia creştină Focsani fraților! Hristos Icoanele in cultul ortodox Iisus Hristos Ilie Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Ispitele Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Lunea Sfantului Duh Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul Noi Nu te atinge de Mine omule Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Petru si Pavel - sarbatoarea dragostei lui Hristos Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Purtarea crucii Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului Rusaliile răbdare Saptamana Alba Saptamana Luminata Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Epitaf Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul Triodul Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Părinte

%d blogeri au apreciat asta: