Venirea în lume a Mântuitorului Iisus Hristos s-a petrecut în lumea iudaică aflată sub stăpânire romană şi care aştepta cu nerăbdare nașterea lui Mesia. Datorită profeţiilor din Vechiul Testament, poporul iudeu era într-o stare de aşteptare mesianică. Însă această aşteptare nu era doar a poporului iudeu, ci o întâlnim la tot neamul omenesc care prin revelaţia naturală avea conştiinţa necesităţii unui Mântuitor, întipărită în fiinţa umană după căderea protopărinţilor Adam şi Eva, din cauza păcatului neascultării de Dumnezeu. Omul a fost creat pentru Rai, pentru cunoașterea lui Dumnezeu și pentru comuniunea harică cu El. Păcatul omului l-a lipsit pe acesta de acea viață binecuvântată, iar existența lui pe pământ s-a transformat într-un exil. Promisiunea unui Mântuitor care să-l scoată pe om de sub povara păcatului strămoşesc şi să-l aducă în Rai a fost făcută de Dumnezeu încă de la căderea protopărinţilor Adam şi Eva.
„Duşmănie voi pune între tine şi între femeie, între sămânţa ta şi sămânţa ei; aceasta îţi va zdrobi capul, iar tu îi vei înţepa călcâiul” (Facerea 3, 15). Acesta este primul text mesianic numit de tradiţia patristică Protoevanghelia Vechiului Testament sau Întâia veste bună. Referindu-se la acest text, Sfântul Ioan Gură de Aur întreabă: „Dar de ce Se cheamă Hristos sămânţa femeii? Apostolii spun că Hristos din sămânța femeii S-a născut. Pentru ce? Pentru că El nu este sămânță de bărbat după trup”. Iar Sfântul Maxim Mărturisitorul în Cuvântul teologic la întruparea lui Dumnezeu şi în Capetele Cunoștinţei spune: „Sufletul Mântuitorului în persoana ipostasului s-a luat de la Duhul Sfânt, iar trupul din sângele Preasfintei și Preacuratei Fecioare Maria”.
În Mântuitorul nostru Iisus Hristos s-au împlinit toate profeţiile mesianice, iar prin întruparea, naşterea, jertfa Sa pe Cruce, moartea, învierea şi înălţarea la cer lumea a fost mântuită de păcatul strămoşesc al protopărinţilor Adam şi Eva.
Ziarul Lumina
0 Răspunsuri to “Naşterea lui Hristos, împlinirea aşteptării mesianice”