10
ian.
20

Rolul emoțiilor în viața noastră

Într-o societate ghidată aproape exclusiv de o gândire rațională și utilitară, emoțiile au devenit o extensie deranjantă a personalității, un obstacol în calea atingerii obiectivelor sau, mai rău, un sabotor al comportamentului. Uităm că emoțiile vin cu un mesaj important despre interiorul nostru și sunt ca o busolă atunci când vorbim despre luarea unor decizii sau schimbări în viața noastră.

Noi evaluăm lumea exterioară prin prisma lumii interioare, iar tulburările de spectru emoțional, precum depresia sau anxietatea, au o pre­valență ridicată în prezent. Unul din trei oameni suferă de anxietate de-a lungul vieții, după cum arată cele mai recente statistici din Statele Unite ale Americii și Europa.

Emoțiile sunt procesări foarte vechi și extrem de rapide din punct de vedere filogenetic. Au ca prim rol managementul vieții, acela de a evalua dacă stimulul e periculos sau nu, evaluare care trebuie să se producă în mai puțin de o secundă. Detectăm pericolul cu o ușurătate extraordinară, tocmai din rațiuni de conservare a vieții, a integrității corporale. Situația este similară și în cazul depresiei. Trăirea simptomelor depresive este mesajul emoțional al creierului că resursele sunt consumate, că este timpul să te retragi, să-ți refaci resursele și apoi să revii cu forțe proaspete. Emoția este produsă de un organ inteligent, creierul, deci ceea ce simți are un înțeles și un sens într-un context particular.

Emoțiile ne predispun spre acțiu­ne, iată o altă funcție a lor. Suntem ghidați de ceea ce simțim, într-o măsură mai mică sau mai mare, în funcție de temperamentul și personalitatea fiecăruia. Liderii, atunci când îndeamnă spre acțiu­ne, fac apel la emoții. Prima dată produci emoții, apoi oferi argumente raționale pentru a mobiliza la acțiune.

Cu ajutorul emoțiilor, noi comunicăm. Suntem veseli, triști, mul­țu­miți sau supărați, toate aceste stări se citesc pe fața noastră prin expresii însoțite de comportamente și atitudini. Emoțiile sunt ochelarii care măresc, micșorează, distorsionează, colorează lumea, evenimentele și, mai ales, oamenii.

Managementul relațiilor, mediat de trăirea emoțiilor 

Experimentarea emoțiilor într-un grup crește coeziunea grupului. Pentru grupuri unite, coezive, este nevoie de un dușman comun sau de un idol. În funcție de scopurile, valorile și principiile mele, evaluez lumea înconjurătoare, oamenii, relațiile. Într-o imagine mai plastică, fiecare stă într-un puț și vede doar bucata de cer care se află dea­supra. Când ieși din mediul tău familiar, confortabil, reușești să vezi o parte din imaginea de ansamblu.

Se impune o discuție despre semnificația emoțiilor care se referă la valența pozitivă, negativă sau neutră a emoțiilor, cât de intensă este trăirea emoțională și ce semni­ficație are, adică diferența dintre bucurie și furie, diferența dintre fericire și tristețe. De asemenea, emoțiile ne predispun la acțiuni specifice: frica ne conduce spre acțiunea de luptă, fugă sau „înghețare”. Furia ne predispune spre acțiunea de a distruge sau agresa.

Emoțiile sunt semnificative pe axa neurofiziologică (biologică), cognitivă (gânduri, scenarii, imagini), comportamente (de evitare, de apropiere) și trăirea subiectivă a lor, cum sunt percepute de către individ.

Cum putem amplifica trăirea emoțională 

Estetica vieții se referă la cum trăiești, iar o viață fericită, împlinită, este una colorată de emoții pozitive funcționale și negative funcționale, adică emoții trăite la o intensitate adecvată în raport cu contextul. Dacă vrei să-ți crești inteligența emoțională, expune-te la stimuli emoționali: mergi la teatru, la operă, vizitează galerii de artă. Tot ce înseamnă expunerea la artă crește emoționalitatea și o amplifică.

În al doilea rând, diminuează centrarea pe rezultate și mută focusul pe ceea ce simți. A te centra exclusiv pe rezultate te va face orb la ce simți în legătură cu un anumit context. Centrează-te pe ceilalți. Avem maximum 15 oameni cu adevărat importanți și semnificativi în viața noastră, oameni a căror părere contează, persoane cu care avem raporturi emoționale puternice. Investește în ei, cunoaște-i în profunzime, accesează experiențe alături de ei. Înțelege și analizează emoțiile celuilalt și ale tale. Urmărește indiciile emoției și pune totul în context pentru a înțelege cauza.

Ce sunt emoțiile:

– procesări foarte vechi și extrem de rapide;
– sunt produse de un organ inteligent, creierul;
– au un prim rol, acela de management al vieții;
– predispun la acțiuni (frică, furie etc.);
– ajută la comunicarea interumană;
– sunt semnificative pe axa neurofiziologică, cognitivă, comportamentală și trăirea subiectivă;
– experimentarea emoțiilor într-un grup crește coeziunea acestuia;
– sunt ochelarii care măresc, micșorează, distorsionează, colorează lumea, evenimentele și oamenii.


0 Răspunsuri to “Rolul emoțiilor în viața noastră”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 333.580 hits

Arhive

15 noiembrie - Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț [ TRINITAS TV ] Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Sevastiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului Rusaliile Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: