21
feb.
20

Sâmbăta Lăsatului sec de carne

Sâmbătă, 22 februarie, anul acesta sunt Moşii de iarnă, adică este ziua de pomenire generală a celor adormiţi. În Bisericile Ortodoxe se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba de pomenire a celor adormiţi, numită Parastas. Părintele profesor Ene Branişte ne spune că această zi este numită moşii „pentru că acum facem pomenire despre părinţii, moşii şi strămoşii noştri cei din veac adormiţi”. Această pomenire generală a celor adormiţi se face în sâmbăta ce precede Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi sau a Lăsatului sec de carne, de aceea este numită în Triod Sâmbăta Lăsatului sec de carne.

În Sinaxarul din Triod se spune că, în această zi, „dumnezeieştii Părinţi au hotărât pomenirea tuturor celor din veac adormiţi întru dreapta credinţă, în nădejdea învierii şi a vieţii veşnice”. Din acelaşi text aflăm că se face pomenirea sufletelor celor adormiţi în această sâmbătă, pentru că în duminica ce urmează, a doua zi, se prăznuieşte a doua venire a lui Hristos, iar prin această pomenire Biserica înduplecă pe dreptul Judecător, „ca să aibă faţă de suflete obişnuita Sa milă şi să le aşeze întru desfătarea cea făgăduită”.

Rugăciunea pentru cei adormiţi devine, astfel, o imagine a marii adunări eshatologice care va preceda Judecata, la care sperăm să dobândim cu toţii răspuns bun. De aceea rugăciunile pe care le facem în această sâmbătă pentru toţi cei adormiţi arată credinţa noastră ortodoxă prin care avem încredinţarea că prin slujbele din această zi a Moşilor de iarnă sufletele celor pomeniţi vor ajunge la Judecata universală într-o stare mai bună decât cea cu care s-au despărțit de trup. Acest lucru se întâmplă pentru că noi nu uităm ce mărturisim în Crez: „Aştept învierea morţilor; Şi viaţa veacului ce va să fie”. În aşteptarea celei de a doua veniri a Domnului nostru Iisus Hristos, când vor învia toţi cei adormiţi şi va fi Judecata universală, ne rugăm în Sâmbăta Lăsatului sec de carne pentru toţi cei trecuţi din lume, având credinţa că prin slujbele oficiate în biserici în această zi pentru ei se aduc „mare uşurare şi folos”, după cum aflăm din Sinaxar. Acelaşi text ne spune că toți creștinii ce aduc „prinoase” pentru cei adormiţi au „parte împreună cu ei la răsplată, ca unii ce au arătat dragoste pentru mântuirea aproapelui…” Astfel, făcând pomană pentru cei adormiţi, săvârşim o faptă bună, de folos pentru mântuirea lor şi a noastră.

Ziarul Lumina


0 Responses to “Sâmbăta Lăsatului sec de carne”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 311.217 hits
februarie 2020
L M M J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829  

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

%d blogeri au apreciat: