22
iun.
20

Arbaroriza și proprietățile sale terapeutice

Menționată în lucrarea „Căpitanul Mihail“ a scriitorului grec Nikos Kazantzakis, devenit celebru cu romanul „Zorba grecul“, arbaroriza este o plantă din familia mușcatelor, originară din sudul Africii și răspândită în țările din zona mediteraneană. Este cultivată ca plantă ornamentală, dar mai ales pentru virtuțile ei medicale, farmaceutice și culinare/gastronomice. Denumirea provine din cuvintele erba și rosa, care în italiană înseamnă iarbă de culoarea roz.

Printr-o ușoară frecare a frunzelor, acestea emană o mireasmă încântătoare, de aceea planta este utilizată în industria parfumurilor. Uleiul esențial de arbaroriza este comercializat pentru aromoterapie și masaj. Proprietățile terapeutice ale arbarorizei sunt numeroase, după cum indică studiile, care arată că tonifică sistemul nervos, este cicatrizantă, diuretică și, atenție!, puternic antidiabetică. Se recomandă celor care suferă de depresii, hipertensiune sau stres. Decoctul de arbaroriza are un efect calmant și, totodată, acționează împotriva pietrelor la rinichi. Este de mare ajutor celor care suferă de rău de mare, avion sau mașină, dar și în cazul amețelilor pricinuite de sarcină.

De asemenea, e un bun remediu împotriva migrenelor și chiar durerilor provocate de artrită. Reușeș­te să micșoreze colesterolul, iar datorită proprietăților antibacteriene atenuează acneea. Nu în ultimul rând, este un bun antioxidant.

În bucătărie, arbaroriza are numeroase utilizări. Grație aromei deosebite se folosește la prăjituri, gemuri, dulcețuri (foarte bine merge cu dulceața de gutui și de struguri), jeleuri, înghețată, rahat, aromatizarea zahărului, vinului și chiar a tutunului. Din arbaroriza se prepară un excelent ceai.

Rețete

Ceai de arbaroriza cu scorțișoară și cuișoare

Ingrediente: 1 l de apă; 4-5 frunze de arbaroriza; 1 bețigaș mic de scorțișoară; 2 cuișoare; 1 pliculeț ceai verde. Preparare: Se fierbe apă și se toarnă clocotită peste celelalte ingrediente așezate în prealabil într-un alt vas. Se acoperă și se lasă 5 minute sau mai mult până trage aroma apoi se strecoară. Se poate servi fierbinte sau rece.

Dulceață de gutui cu arbaroriza

Ingrediente: 1 kg de gutui (curățate de coajă și semințe), 1 kg zahăr, 500 ml apă, 2 crenguțe de arbaroriza; zeama de la o lămâie nu mare (pentru a nu se zaharisi), 20 de migdale curățate. Preparare: Se curăță gutuile de coajă și de mijlocul cu semințe, apoi le tăiem în bucățele la dimensiunea dorită; le așezăm într-o cratiță mai adâncă, adăugăm apa și lăsăm să fiarbă 10 minute; adăugăm zahărul și lăsăm în continuare să fiarbă până se leagă siropul; apoi punem zeama de lămâie, arbaroriza și migdalele și mai lăsăm să dea un clocot, după care luăm cratița de pe foc. Punem dulceața în borcane, închidem bine cu capacul și întoarcem borcanele cu gura în jos. Lăsăm să se răcească în această poziție. Se poate servi ca adaus la un iaurt sau pe o înghețată.

Vin aromat cu arbaroriza

Într-o sticlă de vin roze se adaugă 6-7 frunze de arbaroriza și câteva linguri de zahăr. Se închide bine sticla și se păstrează la umbră circa 2-3 săptămâni, agitând din când în când pentru a se topi zahărul, apoi se strecoară conținutul. Se servește cu gheață și frunze proaspete sau și cu o felie de lămâie pentru a atenua gustul dulce. În sezon se pot adăuga și bucățele de căpșună.

Ziarul Lumina


0 Responses to “Arbaroriza și proprietățile sale terapeutice”



  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 312.230 hits

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Ajunul Bobotezei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat Ce simbolizeaza semnul Crucii savarsit de credinciosi? cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria darul lui Dumnezeu De ce aprindem candele înaintea icoanelor? Despre pacat si boala Doamne DUMNEZEU Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Familia Familia creştină Focsani fraților! Hristoase Hristos Icoana Icoanele in cultul ortodox Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi Nu te atinge de Mine omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Purtarea crucii Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului răbdare Saptamana Alba Saptamana Luminata Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Epitaf Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Omul „Părinte

%d blogeri au apreciat: