27
iun.
20

Rezultatele educației separate a fetelor și băieților

Educația în funcție de sexe De ce băieții și fetele trebuie ...Modificarea rolurilor şi modelelor tradiţionale ale comportamentului este întotdeauna în stare să genereze consecinţe negative, însă de multe ori acest lucru nu este imediat evident.

În ultimii ani, nu doar la noi, dar şi în alte ţări, se aud tot mai des voci care militează pentru învăţământul separat al băieţilor şi al fetelor. Într-un comitat englez a fost realizat nu demult un experiment şi s-a dovedit că rezultatele din şcolile cu învăţământ separat sunt mai bune decât cele din şcolile în care băieţii şi fetele învaţă împreună.

Straniu? Deloc! Este vorba despre faptul că băieţii se dezvoltă fizic şi psihic cu câţiva ani mai târziu decât fetele. Iată de ce, atunci când ei învaţă împreună, la băieţi se dezvoltă complexul nereuşitei. În şcoala primară şi în gimnaziu ei sunt mai scunzi decât fetele, deseori mai slabi şi fizic, mai dezordonaţi: caietele lor sunt mai neîngrijite, scrisul mai urât, notele, în consecinţă. Toate acestea nu stimulează dorinţa de a învăţa la majoritatea băieţilor. Când băieţii nu sunt puşi intenţionat în situaţia dezavantajoasă, ei se simt mai liniştiţi şi obţin rezultate mult mai bune.

Pe de altă parte, fetele, care încep de obicei mai devreme decât băieţii să se intereseze de problemele ce ţin de sex, nu sunt distrase la ore în cazul învăţământului separat, nu cochetează, nu-și aruncă una alteia scrisorele.

Recent, am vizitat o grădiniţă din Moscova în care se încearcă educarea separată a băieţilor şi fetelor. Orele şi plimbările sunt în comun, iar restul programului în grădiniţă ‒ masa, somnul, jocurile ‒ se desfăşoară aparte. I-am vizitat şi m-am gândit: „Măi, să fie! Câte mi-a fost dat să aud în ultimii ani despre greşeala «pedagogiei asexuate» (astfel au numit pedagogia care nu ia în calcul diferenţele de gen) şi despre necesitatea educaţiei sexuale la copii. Dar uite aici! Educaţie normală, fără indecenţă, fără destăinuirea lucrurilor care în mod tradiţional sunt considerate la noi a nu fi pentru copii, fără privirea cinică pe furiş prin gaura cheii…”.

Cu copiii din această grădiniţă nu se trâmbiţează tema „de unde am apărut”, ci pur şi simplu în fiecare zi li se oferă modele etalon de comportament masculin şi feminin. Băieţii sunt învăţaţi să fie curajoşi, rezistenţi, galanţi în relaţia cu fetele.

Despre fete vom discuta mai amănunţit. Când ajungi în partea alocată educaţiei lor, îţi aminteşti de romanul lui Zola, La Paradisul femeilor. Ce e acolo! (…) O adevărată împărăţie a femeilor, în care fiecare fetiţă este o mică prinţesă. Şi ele au un comportament corespunzător, care uimeşte prin feminitate şi graţie. Multe fetiţe, venind pentru prima dată la grădiniţă, semănau cu băieţii prin felul lor de a fi, îndeosebi cele cu fraţi mai mari. Dar nici alte fete nu aveau maniere, graţie, căci la grădiniţă sunt destui copii din familii defavorizate, în care grosolănia şi agresivitatea sunt ceva normal. Dar aici fetele se schimbă repede, şi asta fără nici un fel de presiuni din partea celor mari. Pur şi simplu este nefiresc să te comporţi ca un necioplit în această atmosferă confortabilă şi elegantă. Iar copiii sesizează uşor nefirescul.

Venind în vizită la fete, băieţii sunt evident impresionaţi de abundenţa „zorzoanelor” şi se întorc uşuraţi în partea alocată lor, în obişnuitul mediu bărbătesc, la săbii, căşti de pompieri, soldăţei. Cu toate acestea, la ei nu apare dorinţa de a distruge raiul fetelor. De obicei, băieţii strică jocul fetelor pentru a-şi demonstra supremaţia în faţa „plângăcioaselor şi bârfitoarelor” ‒ aceasta este metoda lor de a arăta cine este „mai tare”. Şi, pe când grădiniţa era una obişnuită, ştrengarii nu pierdeau ocazia să le strice ceva fetelor. Acum însă, când nu au ce să împartă, ei nu numai că nu supără fetiţele, ci le permit cu plăcere să treacă înainte, le cedează cele mai bune locuri, și așa mai departe.

Tatiana L. Şişova

Probleme şi dificultăţi în educarea copiilor: îndrumar pentru părinţi,

traducere din limba rusă de Pr. Nicolae Creţu,

Editura Sophia, Bucureşti, 2012, pag. 225-227

Doxologia


0 Responses to “Rezultatele educației separate a fetelor și băieților”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 312.230 hits

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Ajunul Bobotezei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat Ce simbolizeaza semnul Crucii savarsit de credinciosi? cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria darul lui Dumnezeu De ce aprindem candele înaintea icoanelor? Despre pacat si boala Doamne DUMNEZEU Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Familia Familia creştină Focsani fraților! Hristoase Hristos Icoana Icoanele in cultul ortodox Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi Nu te atinge de Mine omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Purtarea crucii Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului răbdare Saptamana Alba Saptamana Luminata Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Epitaf Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Omul „Părinte

%d blogeri au apreciat: