21
iul.
20

Feniculul, sursă de fitonutrienți în gastronomie

Feniculul este originar din Europa de Sud, din zona Mediteranei, și face parte din categoria plantelor perene, cu un miros dulce. Aparține familiei Umbellifere, din care fac parte și morcovul, pătrunjelul, mărarul, coriandrul. Feniculul este folosit cu precădere în bucătăria grecească și italiană. Se consumă în întregime: bulbul, tulpina, frunzele și semințele. 

Feniculul conține cantități importante de minerale și vitamine, cum ar fi: fosfor, zinc, cupru, calciu, mangan, magneziu, seleniu, niacină, acid pantotenic, acid folic, colină, beta-caroten, luteină, vitaminele E, K, C, B6, estrogen etc. De aceea, se consideră că are o mare putere de vindecare. Este un bun antiinflamator, antioxidant, antispasmodic, carminativ, decongestionant, tratează anemia și indigestia, combate balonarea, previne constipația, reduce riscul de cancer, protejează sănătatea inimii, îmbunătățește funcțiile creierului, reglează nivelul insulinei, tratează diareea, colicele renale și halena, stimulează sistemul imunitar, ajută în tulburările respiratorii, oftalmologice și în obezitate, reduce retenția de apă din organism și aciditatea.

Semințele de fenicul sunt benefice în diferite probleme de sănătate, dar și pentru păr sau piele. Sunt o sursă de minerale esențiale și fitoestrogeni, precum și de fitonutrienți.
Orice mâncare cu legume poate include fenicul: supe, tocănițe, risotto, pilaf, mâncare de linte. Se poate adăuga și în salate, garnituri și chiar în musaca, fructe de mare, carne, pește etc.

Rețete

Grătar de mânzat cu fenicul
Ingrediente: 500 g mânzat feliat, sare, piper, condiment de grătar. Pentru garnitură: 2 bucăți de fenicul, 4-5 ciuperci mari, 1 morcov, unt, ulei de măsline, 1 lingură muștar. Preparare: Se condimentează mușchiul de mânzat, se asezonează cu condimente de grătar, se unge cu ulei și se pune pe grătar; între timp se pregătește garnitura. Morcovul se curăță și se feliază pe lungime cât mai subțire, ciupercile și feniculul se curăță și se taie fâșii. Într-o tigaie se pun untul și uleiul la încins, se sotează ciupercile câteva minute, apoi se scot; se adaugă morcovul și feniculul, se sărează și se piperează după gust, iar când sunt gata se scot; în sosul rezultat se adaugă o lingură de muștar; se pun toate din nou în tigaie și se mai dă la foc mic 2-3 minute. Se servește ca garnitură alături de grătarul de mânzat.

Fenicul cu sos roz
Ingrediente: 3 bulbi de fenicul, 2 ouă, 3 linguri de ulei, 2 linguri pastă de tomate, 1 lingură muștar, 3 linguri lapte, 1 lămâie, ceapă verde, pătrunjel, sare, piper. Preparare: Se spală bulbii de fenicul, se curăță foliile externe, se taie sferturi și se pun la fiert în apă cu sare timp de 10 minute până se înmoaie; apoi se scurg și se pun la răcit. Separat se face o maioneză tare din gălbenușuri, muș­tar, ulei, sare, piper și suc de lămâie; se adaugă laptele cald și se încorporează pasta de tomate. Se așază bucățile de fenicul pe un platou, după care se pune sosul roz și se ornează cu pătrunjel și ceapă verde tocate mărunt.

Ziarul Lumina


0 Responses to “Feniculul, sursă de fitonutrienți în gastronomie”



  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 312.447 hits

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Ajunul Bobotezei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat Ce simbolizeaza semnul Crucii savarsit de credinciosi? ce să fac?” cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria darul lui Dumnezeu De ce aprindem candele înaintea icoanelor? Despre pacat si boala Doamne DUMNEZEU Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Familia Familia creştină Focsani fraților! Hristoase Hristos Icoana Icoanele in cultul ortodox Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi Nu te atinge de Mine omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Purtarea crucii Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului răbdare Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Epitaf Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Omul „Părinte

%d blogeri au apreciat: