22
iul.
20

Dreptatea și pacea

Una dintre apoftegmele avvei Pimen pare a se așeza în mod natural în continuarea Predicii de pe munte a Domnului. Avvei Isaac, bătrânul Pimen i-a zis: „Dă jos o parte din dreptatea ta și vei avea pace în toate puținele zile ale vieții”. Privirea lucidă a călugărului înțelege că multe dintre conflictele care afectează relațiile dintre oameni au în vedere tocmai concertarea tuturor pe dreptatea proprie. Obsesiv, fiecare este închis în propria perspectivă asupra lucrurilor, în propria sa viziune despre dreptate. 

Este oare rău să cauți dreptatea? Nu mai departe, în Psalmi, dreptatea este o temă recurentă. Dumnezeu este drept, omul se află într-o permanentă căutare a dreptății pentru sine și pentru ceilalți. Lumea suferă de pe urma nedrep­tăților, în zonele de conflict se caută „pacea cu dreptate”. Există, așadar, peste tot o sete după dreptate și în același timp pentru pace. Cele două sunt corelative, iar legătura dintre ele a surprins-o avva Pimen în modul său propriu.

Când bătrânul zice să dai jos sau să ușurezi „dreptatea ta”, devine limpede că nu vorbește despre dreptate în general, că nu invită la rău, la nedreptate, ci dimpotrivă. „Dreptatea ta” nu este niciodată dreptatea lui Dumnezeu ori, pur și simplu, Dreptatea însăși. S-ar putea foarte bine ca dreptatea ta să fie piedică împotrivă Drep­tă­ții și sursă de tulburare. În con­diția umană, căzută, peste ochii tuturor este așezat un văl gros, opacizat și mai tare de mândrie și de centrarea pe sine. În acest context, dreptățile noastre, luate laolaltă, sunt divergente, contradictorii și lupta pentru dreptate se arată a fi doar o luptă pentru afirmare egoistă. Într-un asemenea context vine cuvântul avvei Pimen, care spune că pentru a avea acces la Dreptate e nevoie să dai jos o parte din dreptatea ta. Adică trebuie să dobândești libertate față de propria ta perspectivă, care este inevitabil una incompletă și, din cauza aceasta, te poate bloca și ține departe de adevăr. Abia în clipa în care vei reuși să faci o asemenea mișcare de renunțare la sine, vei putea să dobândești pacea, care este consecința dreptății și a adevărului.

În același timp, avva Pimen propune în această apoftegmă un troc. Renunță puțin la dreptatea ta (care, totuși, în anumite condiții s-ar putea să fie identică, să se suprapună peste Dreptate) și vei primi în schimb pace. Zilele vieții unui om sunt puține. Privite în perspectivă, înspre viitor, cu toată incertitudinea lor, ele pot părea a fi multe. Retrospectiv se dovedesc, însă, a trece ca un fum, rapid și fără prea multă consistență. Puse în balanță dreptatea și pacea, talerul păcii atârnă mai greu. Merită, deci, să renunți puțin la dreptatea ta pentru a obține pacea care, strălucind, luminează viața ta și a celor din jur.

Ziarul Lumina


0 Responses to “Dreptatea și pacea”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 312.447 hits

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Ajunul Bobotezei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat Ce simbolizeaza semnul Crucii savarsit de credinciosi? ce să fac?” cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria darul lui Dumnezeu De ce aprindem candele înaintea icoanelor? Despre pacat si boala Doamne DUMNEZEU Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Familia Familia creştină Focsani fraților! Hristoase Hristos Icoana Icoanele in cultul ortodox Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi Nu te atinge de Mine omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Purtarea crucii Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului răbdare Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Epitaf Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Omul „Părinte

%d blogeri au apreciat: