17
oct.
20

Vopsitoria de ochi

Într‑o zi a văzut că nu mai vede. I se făcuseră ochii albi. Atât de albi încât părea c‑a nimerit în mijlocul unei ninsori din care nu mai știa cum să iasă. Doar că zăpada ce cădea necontenit nu avea culoarea ochilor săi. Era neagră. Și‑a înțeles până la urmă de ce. Din cauza întunericului din jurul ei. El era ninsoarea pe care o vedea. Altceva, în afară de întuneric, nu mai vedea nimic. Asta când privea înainte. Atunci când se uita îndărăt, îndărătul vieții sale, mai precis, se vedea pe ea însăși copil, și‑și vedea ochii pe care‑i avea atunci. Erau negri, și ei nu‑i plăcea culoarea asta deloc. Fiindcă se temea că, mai târziu, o să vadă totul în negru, crezând că oamenii mari văd lumea în culoarea ochilor pe care‑i aveau.

Și‑ar fi dorit ca ochii ei să fie verzi, îndeosebi iarna, când peste tot era alb. Primăvara, când începea să se umple de verdeață pământul, ar fi vrut niște ochi căprui, pentru ca toamna, când verdele ierbii și‑al frunzelor se făcea arămiu, să‑și dorească albastrul bolții cerești pentru ochii săi.

Adică de ce să nu vezi lumea în culoarea care‑ți place cel mai mult? Numai că oamenilor nu le plăcea aceeași culoare mereu. Știa că ochii n‑ai cum să ți‑i schimbi. Rămâi toată viața cu ei. În privința culorii lor, însă, se putea face totuși ceva. Și s‑a gândit, cu mintea ei de adolescentă abia ieșită din copilărie, la o vopsitorie de ochi.

Intri, ți‑alegi culoarea, plătești și pleci acasă c‑o pereche de ochi verzi în locul celor negri cu care ai venit! Peste câteva zile ți‑i poți schimba și pe aceștia. Te poți alege cu niște ochi galbeni. Sau gri. Poate chiar mov. De ce nu oranj, violet, sau chiar niște ochi în mai multe culori. Ochi curcubeici, cum ar veni.

Mai apoi, când adolescenta s‑a transformat în femeie, i s‑a părut mai potrivit ca la vopsitoria de ochi să‑ți vopsești ochii în culorile sufletului. Ți‑e sufletul albastru într‑o zi, albaștri să fie și ochii tăi! Dacă e negru, să se vadă asta și în ochi.

Era ceea ce se întâmpla zilnic cu oamenii din preajmă, dar ea nu băga de seamă. Îmbătrânise și se gândea mai departe la înființarea unei vopsitorii de ochi, care era gata înființată. O purta fiecare om în sufletul lui. A fost nevoie să orbească pentru a‑și vedea propriul suflet, descoperind înăuntrul său ceea ce căuta încă din copilărie. Și mai cu seamă pentru a înțelege de ce cădea o zăpadă atât de neagră pe pământ. Era culoarea ochilor săi de atunci.

Ziarul Lumina


0 Responses to “Vopsitoria de ochi”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 313.140 hits
octombrie 2020
L M M J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Ajunul Bobotezei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat Ce simbolizeaza semnul Crucii savarsit de credinciosi? ce să fac?” cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria De ce aprindem candele înaintea icoanelor? Despre pacat si boala Doamne DUMNEZEU Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Familia Familia creştină Focsani fraților! Hristoase Hristos Icoana Icoanele in cultul ortodox Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Purtarea crucii Rugaţi-vă Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului răbdare Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Omul „Părinte

%d blogeri au apreciat: