09
nov.
20

Carnea de mistreț, bogată în proteine și săracă în grăsimi

Carnea de mistreț, bogată în proteine și săracă în grăsimi Poza 5Carnea de vânat este asociată ideii de bucătărie gourmet și de fine dining, însă vânatul oferă o serie de avantaje care îl transformă într-un produs nu doar distins, ci și foarte sănătos. Unele din principalele beneficii ale vânatului sunt conținutul extrem de scăzut de grăsimi și aportul ridicat de proteine. Carnea de vânat este bogată în minerale și vitamine, fiind o sursă mare de fier și zinc. Aceasta conține concentrații mari de calciu, magneziu și de vitamine, precum B1, B2, B6, B12, D, E etc. Un avantaj foarte mare al cărnii de vânat este acela că nu conține antibiotice, hormoni de creștere, coloranți și conservanți. 

Nutrițional, carnea de mistreț este mult mai valoroasă decât cea de porc. În ceea ce privește gustul, este mai intensă și mai aromată decât orice altă carne. Carnea de mistreț este superioară celei de pește, prin conținutul mare de fosfor, spanacului, prin fier; are mai puține grăsimi decât pieptul de pui și, în plus, are cea mai mare cantitate de proteine și cel mai puțin colesterol decât orice altă carne. Carnea de mistreț nu are aproape deloc grăsimi și este foarte versatilă în bucătărie, putând fi gătită în multe feluri. Totuși, carnea de vânat trebuie consumată cu moderație, atrag atenție nutriționiștii. 

Rețete

Tocăniță de mistreț
Ingrediente: Pentru baiț: 100 ml oțet, 1 litru apă, sare, câteva foi de dafin. Pentru tocăniță: 3 morcovi, 1 ceapă, 3 căței de usturoi, 1 tijă de țelină, 1 ardei gras roșu și galben, sare, piper după gust, boia dulce, 2 foi de dafin, 50 g sos de roșii, ulei. Preparare: Se pune carnea de mistreț în baițul format din apă, oțet, sare și foi de dafin, apoi se pune la frigider de pe o zi pe alta. A doua zi se scoate carnea din baiț, se taie cuburi și se călește în puțin ulei, până lasă toată spuma și apa. Separat se pregătesc legumele. Se taie ceapa, morcovul, tija de țelină și ardeii fideluțe și se pun la călit în puțin ulei, pentru câteva minute, apoi se adaugă carnea, se condimentează cu sare, piper, boia, se pun foile de dafin, se adaugă 250 ml de apă și se lasă să fiarbă la foc mic, acoperit cu capac, și se amestecă din când în când, până este pregătită bine carnea, apoi se adaugă sosul de roșii și usturoiul tăiat mărunt și se mai lasă câteva minute. Se presară pătrunjel tocat fin, la final. Se poate servi cu diverse garnituri, paste, piure de cartofi, mămăligă sau găluște.

Cotlet de mistreț la cuptor
Ingrediente: 2 roșii, 2 cepe, 5 căței de usturoi, sare, 150 ml vin alb demisec, 2 linguri untură de porc, piper măcinat, 2 frunze foi de dafin, slănină pentru împănat și usturoi. Preparare: Se pune cotletul într-un vas și se toarnă peste el vin alb cât să fie acoperit, se pune capac sau folie de staniol și se lasă pentru 12 ore la rece, apoi se scoate și se împănează cu felii de slănină și usturoi. Se pun într-o tavă 2 linguri de untură topită, peste care se așază cotletul împănat, apoi se adaugă usturoiul feliat, câteva bucăți de slănină, ceapa tăiată mărunt, roșiile decojite și tăiate cubulețe; se presară piper măcinat, foi de dafin, 150 ml vin alb demisec, 500 ml apă, sare după gust. Se acoperă tava cu capac sau folie de staniol, se dă la cuptor și se lasă la foc potrivit până este gata.

Ziarul Lumina


0 Răspunsuri to “Carnea de mistreț, bogată în proteine și săracă în grăsimi”



  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 332.176 hits
noiembrie 2020
L M M J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Sevastiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului Rusaliile Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: