16
nov.
20

Brânza topită ca element de bază în farfurie

Brânza topită realizată din materie primă naturală, fără adaosuri chimice, este un produs alimentar nutritiv. Se consumă îndeosebi dimi­neața, la micul dejun, și mai ales de către copii, deoarece este moale și are gust bun. Brânza topită naturală are la bază un mix de brânză de vaci, lapte, sare, unt și opțio­nal diverse ierburi. Astfel preparată, brânza este lăsată o perioadă la maturat, după care este topită pentru a se obține o consistență omogenă. Cel mai bine este ca brânza topită să fie preparată acasă și nu durează mai mult de jumătate de oră.

Brânza topită conține vitamine (PP, E, D, C, B12, B9, B6, B5, B2, B1, A) și minerale (zinc, cupru, fier, sulf, fosfor, potasiu, sodiu, magneziu). Sunt specialiști care recomandă consumul zilnic de brânzeturi, deoarece sunt o sursă importantă de proteine de înaltă calitate, însă, pentru că au un conținut mare de grăsime, trebuie totuși să fim atenți la cantitate și să mâncăm cu mo­derație. Este benefic să așezăm în farfurie, pe lângă brânzeturi, și legume, cereale sau în combinație cu fructe sau salate. Este recomandat să nu se amestece cu carne sau ouă, întrucât se combină grăsimile între ele și se digeră foarte greu.

Brânza topită este utilizată la scară largă și sub diferite forme: la gătit, adăugată la salate, sosuri, pizza și multe altele.

Rețete

Chiftele de cartofi cu brânză topită
Ingrediente: 700 g cartofi, 1 lingură ulei de măsline, 1 legătură cea­pă verde tăiată, 2 căței de usturoi zdrobiți, 4 linguri de busuioc proaspăt tocat mărunt, 150 g brânză topită tăiată cuburi, 1 ou bătut, 125 g pesmet, ulei de floarea-soarelui pentru prăjit. Preparare: Se fierb cartofii în apă cu sare până se pătrund, se scurg și se mai pun un pic la foc mic până se evaporă toată apa care a mai rămas. Se zdrobesc și se dau deoparte; se pune la călit ceapa verde în uleiul de măsline, la foc mic timp de 2-3 minute, apoi se adaugă ceapa, busuiocul, un praf de sare, piper și usturoi peste cartofii zdro­biți și se amestecă bine. Compo­zi­ția astfel obținută se împarte în părți egale și se modelează chiftele, iar în mijloc se pune un cubuleț de brânză topită. Se dau chiftelele prin ou bătut, iar apoi prin pesmet și se prăjesc timp de 3-4 minute pe fiecare parte până se rumenesc.

Fondue cu brânză topită
Ingrediente: 1 ceașcă bere light, 2 lingurițe usturoi tocat, 2 lingurițe pudră de muștar, 2 lingurițe sos Worcesterchire, 170 g brânză Cheddar, 60 g brânză Emmentaler, 100 g brânză topită, 2 linguri făină. Preparare: Într-o tigaie cu fund gros, pusă pe aragaz la foc mare, se toarnă berea, apoi se adaugă usturoiul, muștarul, sosul și se amestecă până la omogenizare. Se taie brânza cubulețe mici, se pune făina, iar când amestecul de bere este cald, se adaugă o treime din brânză și se amestecă bine; după ce brânza s-a topit, se toarnă și cealaltă cantitate de brânză, se amestecă până ce și aceasta este topită și com­poziția devine fină. Se servește cu legume fierte, broccoli, conopidă, morcov, cartofi, crutoane sau orice dorește fiecare.

Ziarul Lumina


0 Responses to “Brânza topită ca element de bază în farfurie”



  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 314.048 hits
noiembrie 2020
L M M J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Ajunul Bobotezei Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat ce să fac?” cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria De ce aprindem candele înaintea icoanelor? Despre pacat si boala Doamne DUMNEZEU Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Familia Familia creştină Focsani fraților! Hristoase Hristos Icoana Icoanele in cultul ortodox Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Purtarea crucii Rugaţi-vă Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului răbdare Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Omul „Părinte

%d blogeri au apreciat: