20
apr.
21

Unui om care spune că „există ceva …”

Îmi scrii că trebuie să existe ceva la urma urmelor. Spui că ai citit despre stele, la un mare astronom, și ți-a căzut sub ochi afirmația acestui vestit savant: „Fără Dumnezeu, nimic nu se poate înțelege, nici explica în lume”. De aici ai ajuns la concluzia că „există ceva”.

Spune, fiule al lui Lazăr: „Există Dumnezeu!”. Și bucură-te! „Există ceva” – așa spun numeroși oameni cu studii. Dar dacă vei rămâne până la sfârșitul vieții doar la această spusă: „există ceva”, întreaga ta viață va fi nimic. O senzație trecătoare că există o uriașă putere tainică a lumii văzute nu este nici pe departe acea credință, de viață făcătoare și roditoare, ce luminează viața noastră și ne arată calea.

A te mărgini să spui că „există ceva” nu înseamnă a ieși la lumina zilei. Asta înseamnă de-abia că drumețul a străbătut întunericul nopții și a întrezărit, cu pupilele dilatate, zorii spre răsărit. Dar de acolo până la soarele mare deasupra creștetului mai este cale lungă. Dacă ai ști să spui măcar: „Există Cineva”, zorii ar răsări mai repede peste viața ta.

Cunoaște-L pe Făcătorul tău, frate dragă. (…) Iată, Artistul Preaînalt stă alături de lucrurile Sale. Tu ai ațintit prea mult cu privirea creațiile Lui artistice, care până la un punct îți deschid ochii, iar după aceea te orbesc. De ce nu vii la Artist, și nu faci cunoștință cu El, și nu te prezinți Lui? Hristos de aceea a și venit pe Pământ: ca să-ți întindă mâna și să te aducă la Sine. Cine nu se apropie de Artist în această lume, în minunatul Lui atelier, nu L-a cunoscut, nu I s-a prezentat, și nu I s-a închinat, acela nu va fi primit nici în curtea Lui cea din Ceruri.

Asta ți-o scriu după ce m-am întors de la o înmormântare. A murit un tânăr de treabă din Ohrida. Pe patul de moarte, fața îi era luminoasă – mai luminoasă ca în timpul vieții. A trăit după îndreptarul credinței și a răposat în credință deplină. Foarte tânăr, dar înțelept. Iar tu ești deja un domn mai în vârstă. Pace ție și milă de la Dumnezeu!

Episcopul Nicolae Velimirovici,

 Răspunsuri la întrebări ale lumii de astăzi, volumul I,

Editura Sophia, București, 2002,  pag. 111-112

Doxologia


0 Responses to “Unui om care spune că „există ceva …””  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 318.100 hits

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Ajunul Bobotezei Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat ce să fac?” cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria De ce aprindem candele înaintea icoanelor? Doamne DUMNEZEU Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Purtarea crucii Rugaţi-vă Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului răbdare Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Omul „Părinte

%d blogeri au apreciat: