21
apr.
21

Ce este omul ?

Sfântul Vasile cel Mare, Despre o­ri­ginea omului, Cuvântarea I, 11-13, în Părinți și Scriitori Bi­sericești (2011), vol. 4, pp. 304-306

„Să-l definim, pornind de la cele pe care le-am citit și le-am auzit. Nu avem nevoie să împrumutăm definiții străine, nici să luăm [idei din științele] cele zadarnice pentru a le introduce printre cuvintele adevărului. Omul este o făptură rațio­nală a lui Dumnezeu, creată după chipul Ziditorului său. Iar dacă lip­seș­­te ceva acestei definiții, să o cerceteze cei care de multă vreme se preocupă cu dobândirea înțelep­ciunii celei pieritoare! Omul a fost creat după chipul lui Dumnezeu.

Și Dumnezeu l-a binecuvântat pe om și a spus: creșteți și vă înmulțiți și umpleți pământul (Facerea 1, 28). Aceeași este și binecuvântarea peștilor. Și a zis Dumnezeu: să scoată apele târâtoare înzestrate cu suflet viu, și s-a petrecut astfel (Facerea 1, 20). Și apoi a zis Dumnezeu: Creșteți și vă înmulțiți și umpleți apele (Facerea 1, 22). Ce este, așadar, în plus?

Acestea privesc în mod necesar atât cele pe care [Dumnezeu] ți le-a dăruit în mod propriu, cât și cele pe care le ai comune (cu vie­țuitoarele). Căci tu crești aidoma celorlalte viețuitoare, pornind mai întâi de la o mică (ființă), și mai apoi ajungi, adăugând câte puțin, la (vârsta) maturității. (…) Așadar, cele ce sunt comune firii ni le-a dăruit și nouă [Dumnezeu].

«Creșteți», adică «hrăniți-vă». V-ați născut mici, deveniți mari și să aveți o limită a creșterii voastre! Căci, de vreme ce în primii șapte ani de viață creștem și suferim schimbarea vârstei, în a doua săptămână de ani rămânem datori față de această [schimbare] și în același chip se întâmplă în fiecare parte a vieții noastre: ne schimbăm vârsta în fiecare săptămână.

Prima săptămână aduce vârsta copilărească. Hotarele vârstei copi­lă­rești sunt evidente: schimbarea dinților; unii cad, alții cresc dedesubt. Creșterea a primit un al doilea început, care se sfârșește din copilărie: mai întâi pruncul, apoi copilul. După acestea, adolescentul, apoi bărbatul, până la patruzeci de ani. Acolo sunt și hotarele creșterii. «Creșteți», așadar. Dacă ajungi la o sută de ani, nu crești de la primul an până la ultimul. Însă acest «creș­teți» este un cuvânt care a fost rostit cu înțelepciune și care orânduiește [toate] în chip providențial.

«Creșteți.» Până unde? Dar nu există o măsură a creșterii. Odată cu prima alcătuire care a fost așezată în pântece, au fost așezate și rațiunile creșterii. Căci, după aceasta, darurile aduse de vârstă nu mai aduc ceva mai nou, ci cele care pătrund din afară înlăuntrul mamei conțin în sine tot ce este potrivit pentru creștere.

(…) După cea de-a treia săptămână, când firea se odihnește de ostenelile creșterii în înălțime, ­începe să propășească și în lățime, ca să zic astfel, să fortifice de jur împrejur cele ce au crescut în înăl­ți­me, înconjurându-le cu o masă solidă și întărind membrele corpului. Astfel lucrează firea potrivit propriei rânduieli. Acestea se petrec de la început, prin porunca Stăpânului, și ceea ce a rostit atunci străbate toată creația până la sfârșit.”

Pr. Narcis Stupcanu

Ziarul Lumina


0 Responses to “Ce este omul ?”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 318.102 hits

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Ajunul Bobotezei Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat ce să fac?” cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria De ce aprindem candele înaintea icoanelor? Doamne DUMNEZEU Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Purtarea crucii Rugaţi-vă Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului răbdare Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Omul „Părinte

%d blogeri au apreciat: