12
iul.
21

Varza furajeră sau kale, o plantă preţioasă în diverse meniuri

Această plantă face parte din familia crucifere și se înrudește cu varza, brocoli, conopida, varza de Bruxelles. Mai este cunoscută în Europa și sub denumirea de varza țăranului, fiind una dintre legumele preferate pe acest continent, dar şi în Statele Unite sau Asia, deoarece este bogată în vitamine și minerale, şi în plus se cultivă uşor, în orice anotimp și în majoritatea climatelor. Este foarte rezistentă la frig, până la limita înghețului.

Deși varza kale nu se bucură de prea multă popularitate în România, ea este sărbătorită anual, la 1 octombrie, în SUA, astfel atrăgându-se atenția asupra beneficiilor sale pentru sănătatea organismului uman. S-a demonstrat că este unul din cele mai sănătoase și mai nutritive alimente vegetale existente, având un conținut foarte mic de calorii şi conține o gamă variată de vitamine și minerale, cum ar fi A, K, C, B6, B1, B2, B3, mangan, calciu, sodiu, potasiu, magneziu, fier, fosfor, zinc, fibre, proteine, omega-3 etc.

Consumată ca atare sau gătită, varza kale are un puternic efect antiinflamator, scade colesterolul, are efect anticancerigen, susține slăbirea în diete etc. Se poate consuma în salate, smoothie-uri sau gătită la abur, sote, înăbușită, fiartă, pane, la cuptor etc., ca garnitură la friptură sau ca fel de mâncare.

Rețete

Supă cremă de varză kale

Ingrediente: 500 g cartofi, 200 g frunze de kale, 1 morcov, 1 păstârnac, 100 g smântână de gătit, sare și piper după gust. Preparare: Se pun legumele la fiert într-un litru de apă, apoi spre final se adaugă varza kale, se mai dau câteva clocote, apoi se ia de pe foc și se lasă la răcit. După ce s-au răcit legumele, se dau prin blender, împreună cu smântâna, se adaugă sare și piper după gust și este gata pentru a fi servită.

Lasagna cu kale

Ingrediente: 300 g frunze de kale, 200 g ceapă, 1 roșie mare, 3 căței de usturoi, 150 ml lapte, 50 g cașcaval, 20 g unt, 3 foi de lasagna, 15 g făină, 2-3 linguri de ulei de măsline, sare și piper după gust, 3-4 linguri parmezan. Preparare: Se spală bine varza kale, se taie mărunt frunzele; se curăță ceapa și usturoiul, se taie mărunt şi se călesc în 2-3 linguri de ulei de măsline până se înmoaie; se adaugă jumătate din frunzele kale și se lasă pentru 10 minute la foc mediu; se pun sare și piper după gust. Separat se pune untul la topit într-o cratiță la foc mediu, se adaugă făina și se amestecă ­bine, se toarnă laptele și se ames­tecă până se obține o compoziție ­omogenă; se lasă pe foc până se îngroașă, amestecând continuu. Într-o tavă de jena, se pune un strat de sos pe fund, apoi o foaie de lasagna, apoi o parte din compozitia de kale, felii de roșii și cașcaval ras; apoi se repetă procedura, iar la final se decorează cu parmezan. Se introduce lasagna la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru 30-40 de minute, până când se rumenește. Se poate servi rece sau caldă.

Ziarul Lumina


0 Responses to “Varza furajeră sau kale, o plantă preţioasă în diverse meniuri”



  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 319.899 hits

Arhive

Adormirea Maicii Domnului Ajunul Bobotezei Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat ce să fac?” cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria De ce aprindem candele înaintea icoanelor? Doamne DUMNEZEU Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristos Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Purtarea crucii Rugaţi-vă Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului răbdare Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: