19
iul.
21

Macroul, un aliment sănătos în multe variante de preparare

Macroul este de proveniență atlantică şi este foarte des întâlnit pe coasta nord-americană și europeană, dar și în Marea Nordului sau cea Mediterană. Este considerat unul din cei mai sănătoşi pești, specialiștii fiind de părere că dieta cu macrou este de 1.500 de ori mai eficientă decât tratamentele medicamentoase, în cazul anumitor boli.

Macroul este o sursă consistentă de acizi grași omega-3, conține multe minerale precum seleniu, calciu, fluor, magneziu, potasiu, fier, şi vitamine precum A, K, C, B1, B2, B3, B6, B12, D, E. Consumul de macrou îmbunătățește funcția cognitivă, previne riscul de boli cardiovasculare, poate ajuta la reducerea nivelului trigliceridelor, crește rezistența oaselor și a cartilajului, crește valoarea hemoglobinei, reduce riscul de apariție a patologiilor de astm bronșic, boala Alzheimer, ateroscleroză, artrită reumatoidă etc.

Oamenii de știință au confirmat faptul că utilizarea macroului în alimentație reduce probabilitatea de apariție a cancerelor. Uleiul de pește întăreşte membrana celulară şi nu permite radicalilor liberi să pătrundă în structura celulelor și a țesuturilor.

Macroul poate fi servit în foarte multe variante de pregătire de la cel fript la grătar, prăjit în tigaie, în ciorbă, la cuptor, conservat, marinat, afumat sau crud pentru sashimi, un fel de mâncare cu fâşii de peşte negătit.

Salată de macrou

Ingrediente: 400 g macrou gătit fiert sau la grătar, 600 g cartofi fierți, 2 cepe roșii medii, 150 g măsline verzi, 6 linguri de oțet, sare și piper după gust. Pentru sos: 150 g iaurt, 1 lingură muștar, 2 linguri zeamă de lămâie, 2 linguri ulei de măsline, 1 legătură mică de mărar, sare și piper după gust.

Preparare: Se taie ceapa peștișori, apoi se pune într-un bol peste care se pune 6 linguri de oțet și se lasă deoparte. Cartofii fierți se curăță de coajă și se taie cuburi. Peștele se curăță de oase și se rupe fâșii cu mâna, după care se pregătește sosul: se pun toate ingredientele într-un bol și se amestecă bine. Într-un alt bol, se pun cartofii, ceapa fără oțet, măslinele, peștele și sosul și se amestecă cu grijă. Se poate servi imediat.

Salată rusească cu macrou „Şuba”

Ingrediente: 2 bucăţi macrou fiert, afumat sau grătar, 3 morcovi, 1 țelină mică, 5 cartofi mari, 300 g maioneză făcută în casă, sare și piper după gust. Pentru decor, castraveți murați, pătrunjel verde, gogoșari murați.

Preparare: Se fierb legumele, apoi se lasă la răcit; peștele se dezosează și se taie cubulețe mici, la fel și legumele fierte. Pe un platou se pune inelul de la o formă de tort și se așază primul strat de cartofi și câteva linguri de maioneză, apoi se pune peștele, se pune iarăși maioneză, după care se pun celelalte legume în straturi individuale, iar între straturi se pune maioneză. Se nivelează frumos și se dă la rece pentru câteva ore, apoi se scoate inelul și se ornează cu maioneza rămasă, cu gogoşari, castraveți murați și pătrunjel. Se poate servi ca atare sau ca garnitură.

Ziarul Lumina


0 Responses to “Macroul, un aliment sănătos în multe variante de preparare”



  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 319.872 hits

Arhive

Adormirea Maicii Domnului Ajunul Bobotezei Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat ce să fac?” cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria De ce aprindem candele înaintea icoanelor? Doamne DUMNEZEU Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristos Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Purtarea crucii Rugaţi-vă Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului răbdare Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: