09
aug.
21

Justificarea de sine

Părinții deșertului erau buni cunoscători ai Scrip­turii, textele și cuvintele lor sunt adesea un labirint intertextual în care astăzi ne putem mișca doar cu mare greutate pentru că nu mai avem familiaritatea și naturalețea interacțiunii cu Biblia pe care o aveau ei. Când citim azi scrierile lor, aparatul critic este indispensabil pentru a naviga în hățișul de referințe. În felul acesta, un episod din Vechiul Testament, din Cartea a treia a Regilor, este evo­cat de Avva Pimen, fără prea multe explicații, pentru a face următoarea remarcă: „A te justifica pe tine însuți este lucru material. Lucrurile distrug pe cel care le are”. Avva Pimen spune aceasta cu referire la o scenă din capitolul II din Cartea a treia a Regilor (versetele 39-45), în care îl vedem pe regele Solomon că îl pedep­sește pe Șimei, pentru că încălcase porunca de a ieși din Ierusalim. Pentru actul său de nesupunere, Șimei avea justificare, plecase din cetate să își recupereze robii care fugiseră de el. Regele Solomon este însă intransigent. Îndreptățirile de orice fel sunt lipsite de forță și sfârșesc prin a se întoarce împotriva celui care încearcă să se folosească de ele. 

Momentul acela din Vechiul Testament capătă valoare spirituală în interpretarea bătrânului Pimen. Dincolo de contextul strict din care se desprinde, povestea vorbește despre asumarea responsabilității în viața spirituală și, de ce nu, în viață în general. În lipsa asumării responsabilității reale pentru ceea ce trăim în fiecare zi, nimic nu se poate schimba, nici un fel de progres nu este posibil, decât poate prin vreun miracol.

Să trăiești responsabil înseamnă, în primul rând, să arunci o privire limpede și fără menajamente asupra vieții tale. Să încetezi să mai găsești responsabili pe care să dai vina pentru dezastrele tale, să identifici spațiul de libertate (fie el chiar mic) pe care îl poți tu gestiona și să începi să acționezi. Osândirea de sine, ca practică spirituală, despre care vorbesc Părinții începe de aici, de la refuzul justificărilor, al îndreptățirilor sterile.

Cei care încearcă să ducă o viață duhovnicească se poate întâmpla să ajungă la un decalaj interior. Mecanismul său este unul foarte perfid. Ca să poți schimba ceva în viața ta, trebuie să știi ce anume e de schimbat și cum poți face asta. Ei, în anumite situații, simplul fapt de a ști îți creează iluzia că trăiești deja ceea ce știi.

În cazul osândirii de sine, aceasta poate să fie practicată doar la nivelul cuvintelor, ca o posibilitate teoretică foarte vagă. Când spui, de exemplu, „o parte de vină trebuie să port și eu”, nu înseamnă câtuși de puțin că ți-ai asumat ceva. Asumi cu adevărat în clipa în care identifici care este responsabilitatea ta la modul concret și acționezi în consecință.

Să nu te justifici, în viața spirituală, înseamnă să ai curaj și luciditate. Iar virtuțile acestea sunt, de fiecare dată, salvatoare.

Ziarul Lumina


0 Responses to “Justificarea de sine”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 323.283 hits

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului răbdare Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: