16
aug.
21

Amaranthul sau „planta viitorului” în alimentaţie

Plantă cultivată de acum 8.000 de ani în America de Sud, amaranthul s-a extins şi în Europa sub formă de soiuri sălbatice. Astăzi, este supranumită „planta viitorului”, întrucât oferă o multitudine de beneficii celor care o consumă, fiind inclusă în categoria supracerealelor datorită bogăţiei de vitamine și minerale conţinute, dar și a valorii proteice mai mari decât în cazul grâului, ovăzului, secarei și orezului. Semințele acestei plante sunt bogate în lizină, o proteină de înaltă calitate, fibre, vitaminele A, E, B, D, minerale precum fosfor, fier, calciu, magneziu, zinc, cupru, mangan, aminoacizi esențiali. 

Amaranthul nu conţine gluten şi are următoarele proprietăți, potrivit specialiştilor: scade colesterolul, îmbunătățește sistemul imunitar și digestia, previne afecțiu­nile cardiovasculare, este o sursă bogată de proteină vegetală, previne îmbătrânirea prematură a organismului, luptă cu agenții cancerigeni, promovează sinteza hormonilor, enzimelor, celulelor sanguine și anticorpilor, combate dezvoltarea osteoporozei, îmbunătă­țește vederea, încetinește căderea părului, ajută la scăderea în greutate.
Considerat o uzină de nutrienți, amaranthul poate fi utilizat sub orice formă: pe post de cereale la micul dejun, prăjit, în supe și tocane, în salate și chiar în jeleuri. Poate fi gătit asemenea orezului sau pastelor. Desigur, poate fi şi măcinat pentru a obţine făină. Seminţele de amaranth se comercializează şi în hypermarketurile din România sau la magazinele cu produse exclusiv bio.

Budincă din amaranth cu iaurt
Ingrediente: 200 g amaranth, 400 g iaurt, 3 ouă, 200 g stafide, zahăr vanilat, 100 g zahăr, un praf de sare. Preparare: Amaranthul lăsat la hidratat peste noapte se pune la fiert, după care se lasă la răcit, apoi stafidele hidratate în prealabil se amestecă cu amaranthul. Se bat albușurile spumă cu un praf de sare și zahărul, se adaugă gălbenu­șurile și zahărul vanilat şi se amestecă în compoziția de amaranth; se omogenizează și se pune compo­ziția într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt, apoi se dă la cuptor până se rume­nește deasupra.

Turtiţe cu legume şi amaranth la cuptor
Ingrediente: 100 g amaranth fiert, 2 ouă, 1 ceapă, 1 morcov, 1 do­vlecel, 3-4 căței de usturoi, 1 linguriță curry, 100 g parmezan răzuit, 100 g pesmet, 1 legătură pătrunjel, sare și piper după gust. Preparare: Se pune într-un vas amaranthul fiert în prealabil, apoi se curăță morcovul și dovlecelul și se dau prin răzătoare, se stoarce excesul de lichid, apoi se amestecă toate legumele cu amaranthul; se adaugă ouăle, curry, parmezanul, pesmetul, usturoiul, ceapa tocată foarte mărunt, pătrunjelul tocat, sare și piper după gust; se omogenizează compoziția, apoi se modelează turtițele și se pun într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt și se dau la cuptor. Se pot servi cu diverse sosuri, iaurt, maioneză etc.

Ziarul Lumina


0 Responses to “Amaranthul sau „planta viitorului” în alimentaţie”



  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 323.283 hits

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului răbdare Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: