06
sept.
21

Ficatul de curcan, gust şi proprietăți nutriționale excepţionale

Ficatul de curcan este un produs dietetic, care şi-a făcut tot mai mult loc pe piața românească. Este apreciat, între altele, pentru gustul său original, o combinaţie unică între bogăția vițelului şi moliciunea puiului. Ficatul de curcan are proprietăți nutriționale excepțio­nale, care ajută organismul în buna funcţionare: îmbunătăţeşte compoziția totală a sângelui, calitatea și proprietățile plasmei, asigură reaprovizionarea rapidă a pierderilor de sânge, normalizează numărul de leucocite, eritrocite, trombocite, ajută la întărirea imu­nității organismului şi la normalizarea stomacului cu ficatul, întă­rește pereții vaselor de sânge, normalizează sistemul nervos, ajută la regenerarea organismului.

Proprietățile benefice ale ficatului de curcan sunt asigurate, în primul rând, de vitaminele A, PP, B1, B2, B5, B6, B9, B12, E, K şi minerale, precum seleniu, fier, potasiu, magneziu, sodiu, calciu, crom, zinc. Consumul de ficat de curcan de către femeile însărcinate le asigură acestora o saturaţie a corpului cu acid folic, fier şi vitamine şi, de aici, beneficii directe asupra dezvoltării fătului.

Ficatul de curcan poate fi consumat sub diverse forme: fiert, prăjit, la cuptor, pate, tocăniță etc.

Rețete

Pate de ficat de curcan

Ingrediente: 500 g ficat, 2 cepe potrivite, 50 g ulei de măsline, 30 g unt, 200 g ciuperci champignon, 3 căței de usturoi, 2 ouă fierte, sare și condimente după gust. Preparare: Se curăță ficatul de excesul de grăsime, se spală și se taie bucăți mici; se curăță și se taie mărunt usturoiul, ceapa şi ciupercile; se fierb ouăle și se curăță de coajă. Într-o tigaie, se pune untul la topit, apoi se călesc ceapa, ciupercile, usturoiul, la foc mic, pentru 10-15 minute, amestecând tot timpul; se adaugă ficatul și se mai lasă la călit încă 10 minute; se potriveşte de sare și se lasă la răcit. Apoi, se pune toată compoziția într-un blender, se adaugă ouăle fierte și uleiul de măsline și se mixează până se omogenizează. Se poate servi la mic dejun sau ca gustare.

Ostropel cu ficat de curcan

Ingrediente: 500 g ficăței, 2-3 cepe potrivite, 2-3 căței de usturoi, 1 lingură pastă de tomate, 3 linguri ulei, sare și piper după gust. Preparare: Se curăță ficățeii, se spală și se pun la scurs. Ceapa se taie mărunt și se pune la călit în ulei, se adaugă peste ea o ceașcă de apă, apoi un cățel de usturoi pisat și se lasă să fiarbă până când ceapa este gata; se pun apoi fică­țeii, pasta de tomate și, dacă mai este nevoie, se adaugă apă cât să cuprindă ingredientele. Se condimentează ostropelul cu sare și piper după gust și se fierbe până scade. La final, se adaugă usturoiul rămas, tocat mărunt. Se ser­veș­te cu mămăligă caldă.

Ziarul Lumina


0 Responses to “Ficatul de curcan, gust şi proprietăți nutriționale excepţionale”



  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 321.281 hits
septembrie 2021
L M M J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Arhive

Adormirea Maicii Domnului Ajunul Bobotezei Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat ce să fac?” cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului răbdare Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: