18
oct.
21

Preparate din carne de miel, sursă de grăsimi mononesaturate

Foarte bogată în proteine de înaltă calitate și diverse vitamine și minerale, carnea de miel poate fi o componentă excelentă a unei diete sănătoase. Este o sursă bogată de fier, fosfor, zinc, calciu, seleniu, potasiu, cupru, magneziu, vitaminele din grupul B (B1, B2, B6, B12), calciu, vitamina E, grăsimi mononesaturate, acizi grași omega 3, omega 6. Această carne este şi o sursă bogată de acid folic.

Deși carnea de miel are proprie­tăți benefice organismului uman, specialiștii recomandă evitarea consumului în exces. Un consum moderat ajută organismul în prevenirea anemiei, ajută la optimizarea funcției gustului și a celulei olfactive, întărește sistemul imu­nitar etc.

Asocierea cu legume este cea mai indicată modalitate de a consuma carnea de miel, pe când cea cu pâine sau cu mămăligă îngreunează procesul digestiv. Se recomandă ca după o masă cu preparate din carne de miel să se mănânce ananas și kiwi, deoarece acestea au anumite enzime care uşurează digestia.

Rețete

Tocăniţă de miel cu cartofi

Ingrediente: 500-700 g carne de miel fragedă, 10 cartofi, 3 cepe mari, sare, piper după gust, 1 linguriță boia dulce, 1 lingură de piper. Preparare: Se spală carnea și se taie bucăți mai mici; se opărește cu apă clocotită, se scurge de apă și se dă deoparte. Ceapa se curăță și se taie mărunt, apoi se pune într-o cratiță la călit pentru 3-4 minute; se adaugă boia și se amestecă, după care se adaugă bucățile de carne; se condimentează cu sare și piper; se pune apă călduță până se acoperă carnea și se lasă să fiarbă înăbușit aproximativ o oră, la foc potrivit. Când carnea este aproape gata, se adaugă cartofii curățați în prealabil și tăiați felii mari; se mai condimentează puțin și se lasă la fiert înăbușit, la foc mic, aproximativ 35 de minute, iar la final se poate adăuga un cățel de usturoi pisat. Se servește cu salată sau murături.

Friptură de miel în stil italian

Ingrediente: 1 pulpă de miel cu os, 14 fileuri de anșoa, 5 căței de usturoi, 4-5 crenguțe de rozmarin proaspăt, 4 linguri de ulei de măsline, sucul de la o lămâie, 1 pahar de vin alb sec, sare și piper după gust. Preparare: Se spală pulpa și se curăță de excesul de grăsime și pieliță, apoi se șterge cu un prosop de bucătărie și se porționează. Cățeii de usturoi se curăță și se taie în patru, apoi se înțeapă cu un cuțit pulpa de miel în 12-14 locuri și se introduce în fiecare înțepătură câte o bucată de usturoi înfășurată într-un fileu de anșoa și o crenguță de rozmarin. Se sărează și piperează pulpa, se stropește cu ulei de măsline și suc de lămâie, apoi se înfășoară într-o folie alimentară și se dă la rece pentru câteva ore; se stropește tava cu baiţ pentru carne de miel şi se toarnă paharul de vin şi se introduce pulpa la cuptor pentru două ore, stropind-o din când în când cu sucul din tavă, până se rumenește și se pătrunde bine. Se poate consuma cu diverse soteuri de legume sau salate.

Ziarul Lumina


0 Responses to “Preparate din carne de miel, sursă de grăsimi mononesaturate”



  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 323.353 hits

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului răbdare Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: