25
oct.
21

Lintea neagră, una dintre cele mai bogate surse de proteine vegetale

Lintea este una dintre legumele biblice, fiind menționată și în Sfânta Scriptură alături de bob și nap, însă adesea a fost neglijată, în ciuda faptului că are proprietăți deosebite. Conform unor studii, lintea nu este o proteină completă, lipsind din compoziția ei doi aminoacizi, însă este considerată una dintre cele mai bogate surse de proteine alături de soia, fasole sau mazăre. 

Lintea neagră (Beluga) are boabe mici, cu luciu pe suprafață, asemănându-se cu caviarul negru de mare, de aceea soiul este numit și beluga, datorită peștilor din care se obține acest fruct de mare valoros. Gustul produsului nu diferă de alte soiuri, compoziția chimică este aproximativ aceeași, dar beluga conține substanțe nutritive în cantități mai mari. Are o compoziție bogată în: vitaminele A, cele din grupa B, C, acid folic, antioxidanți, celuloză, izoflavone, fosfor, zinc, calciu, potasiu, fier, magneziu, proteine, grăsime, glucide etc. Lintea neagră are nenumărate beneficii asupra organismului: întărește sistemul imunitar, ajută la întărirea sistemului cardiovascular, ajută în perioadele de stres prelungit și oboseală frecventă, îmbunătățește metabolismul etc.

Lintea neagră este folosită în prepararea diferitelor feluri de mâncare, cum ar fi: supe, sosuri, salate, garnituri, tocană, pastă etc.

Rețete

Mâncare de linte neagră cu piept de pui
Ingrediente: 400 g linte nea­gră, 500 g piept de pui, o ceapă mare, 2 morcovi potriviți, 1 ardei capia potrivit, 100 g roșii, 2-3 căței de usturoi, 400 ml apă, sare și piper după gust, 1 lingură de bulion, 5-6 linguri de ulei. Preparare: Se spală lintea foarte bine, apoi se pune la înmuiat pentru două ore, pieptul de pui se pune la fiert pentru 30 de minute. Ceapa se taie mărunt, morcovii se dau pe răzătoare, apoi se pun legumele într-o cratiță cu ulei la călit, se adaugă ardeiul tăiat cuburi și usturoiul pisat, se lasă la călit câteva minute, apoi se adaugă pieptul de pui tăiat cuburi, după care se pune lintea împreună cu 400 ml apă; se acoperă cu un capac și se lasă să fiarbă înăbușit circa 15 minute, apoi se adaugă roșiile tăiate cubulețe mici, bulionul, sare și piper după gust; se mai lasă să fiarbă 10 minute şi este gata. Se poate adăuga pătrunjel verde la final.

Pateu din linte neagră
Ingrediente: 200 g linte nea­gră, 1 ceapă mare, 1 roșie mare, 2-3 căței de usturoi, sare, 1 lingu­ri­ță de legume deshidratate, 150 g de unt. Preparare: Se spală lintea și se pune la înmuiat pentru 30 de minute, după care se pune la fiert cu ceapa curățată și puțină sare. Se fierbe 40-50 de minute, se scurge surplusul de apă și se pune un pic la răcit; se adaugă, apoi, roșia spălată și tăiată, usturoiul curățat, untul, sarea, legumele deshidratate, după care se dau prin blender până se obține consistența dorită. Se poate servi cu roșii cherry pe biscuiți din făină integrală sau tartine de pâine integrală.

Ziarul Lumina


0 Responses to “Lintea neagră, una dintre cele mai bogate surse de proteine vegetale”



  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 323.511 hits

Arhive

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului răbdare Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: