25
oct.
21

Salvia, remediu pentru combaterea intoxicațiilor accidentale

Intoxicațiile accidentale pot fi de natură alimentară, produse în urma ingerării unor alimente infectate cu germeni patogeni, medicamentoase, provocate prin consumul unor doze excesive de medicamente, sau profesionale, prin inhalarea unor substanțe nocive la locul de muncă. 

Substanțele toxice pot pătrunde în organism pe cale digestivă, cutanată sau respiratorie, mai ales la persoanele care își desfășoară activitatea în atmosferă poluată cu agenți toxici, sub formă de praf, fum, gaze. După intrarea în organism, toxinele se fixează în diferite organe, unde se depozitează sau se elimină prin urină, piele, plămâni sau pe tractul digestiv. Fitoterapeutic, se recomandă specii de plante medicinale cu proprietăți detoxifiante și depurative, pentru curățarea sângelui, între care:

 • Pir – infuzie dintr-o lingură de rizomi uscați și măcinați, peste care se toarnă 200 ml apă clocotită. Se lasă să infuzeze 15 minute, se strecoară și se beau două-trei ceaiuri călduțe pe zi.
 • Mesteacăn – infuzie din patru- cinci lingurițe de frunze uscate și mărunțite, peste care se toarnă 300 ml apă clocotită. Se lasă să infuzeze 5 minute, se strecoară, se adaugă un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu și se bea câte o cană la intervale de trei-patru ore.
 • Cicoare – decoct din două linguri herba uscată și mărunțită, la 200 ml apă rece. Se fierbe 5 minute, se lasă să infuzeze, acoperit, 10 minute, se strecoară și se bea un ceai călduț, în trei reprize, înainte de mesele principale.
 • Mentă – infuzie din două lin­gu­rițe de frunze uscate și mărunțite, la 250 ml apă clocotită; se lasă vasul acoperit 10-15 minute pentru infuzare, se strecoară și se beau două ceaiuri pe zi, fracționat în patru reprize, la intervale de două ore.
 • Osul iepurelui – decoct din patru linguri rădăcini uscate și măcinate, la un litru de apă rece; se fierbe 30 de minute, se infuzează 10-15 minute, se strecoară și se bea, fracționat, în cursul zilei, prin înghițituri rare.
 • Fasole – decoct din trei linguri teci de păstăi uscate și mărunțite, la 750 ml apă rece. Se fierbe 20 de minute, se infuzează 10 minute, se strecoară și se bea un ceai pe zi, fracționat în trei reprize, având un puternic efect depurativ.
 • Porumbar – infuzie dintr-o lingu­ri­ță de flori uscate și mărunțite, la 250 ml apă clocotită. Se infuzează 5 minute, se strecoară și se beau două-trei ceaiuri calde pe zi, prin înghițituri rare.
 • Salvie – infuzie dintr-o linguriță frunze uscate și mărunțite, la 200 ml apă în clocot. Se infuzează 10 minute în vasul acoperit, se strecoară și se beau două ceaiuri căl­duțe pe zi, prin înghițituri rare.
 • Cimbrișor – infuzie din două lin­gurițe de herba uscată și mă­run­țită, la 250 ml apă clocotită. Se infuzează, acoperit, 15 minute, se strecoară și se beau trei ceaiuri pe zi, luând câte un sfert de cană, la intervale de o oră.
 • Trei-frați-pătați – infuzie concentrată din patru lingurițe herba uscată și mărunțită, la 250 ml apă clocotită. Se infuzează 10 minute, se strecoară și se bea câte o lingură la intervale de trei-patru ore.

În cazul intoxicațiilor cu alcool se dă pacientului oțet diluat sau tinctură de propolis (20-30%), din care se administrează câte 50 de picături în 100 ml lapte călduț.

Ziarul Lumina


0 Responses to “Salvia, remediu pentru combaterea intoxicațiilor accidentale” 1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

 • 325.279 hits

Arhive

Top click-uri

 • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Sevastiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: