15
nov.
21

Pâinea neagră Borodino, aliment esenţial în diete

Originea acestui produs nu este cunoscută multor consumatori. Istoricii culinari au câteva versiuni: una ar fi că această pâine a fost inventată în timpul bătăliei de la Borodino, o altă legendă spune că pâinea neagră a fost mai întâi coaptă de văduva unui soldat care a luptat în bătălia de la Borodino. Oricum, pâinea Borodino se fabrică din făină de secară, un produs principal într-o dietă sănătoasă, pentru că este bogată în vitamine, oferă o digestie bună și, în plus, poate fi găsită într-o varietate de tipuri, pentru fiecare gust. Este un carbohidrat complex, care oferă energie.

Fibrele din această pâine au proprietatea de a stimula producția de insulină din pancreas, deci riscul de a dezvolta diabet de tip 2 este redus, îmbunătățesc tractul gastro-intestinal, îndepărtează zgura, sărurile de metale grele și chiar a sub­stan­țelor radioactive din organism, reduc riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. În compoziția acestui produs se găsesc, de regulă, coriandru, chimen, anason, susan etc.

Reţeta clasică

Ingrediente: 250 g făină de secară, 2 lingu­rițe drojdie uscată, 350 g făină de grâu, 2 lin­gurițe de sare, 3 lingurițe de chimen, 3 lingurițe de coriandru, 350 ml apă caldă, 2 lingurițe de zahăr, 5 lingurițe de malț. Preparare: Se toarnă puțină apă caldă într-un vas, se adaugă drojdia, zahărul și se amestecă. După 10-15 minute se pun făina, malțul şi se toarnă apa rămasă, apoi se frământă aproximativ 15 minute; se adaugă coriandru, sare, semințe de chimen şi se frământă din nou aluatul; se presară cu puțină făină, se acoperă cu un prosop și se lasă la dospit; apoi se pregătește o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt, se pune aluatul în tavă și se mai lasă 30 de minute la crescut, după care se pune la cuptor la temperatura de 180 de grade, pentru 45 de minute.

Pâine de secară „do-it-yourself“

Ingrediente: Pentru maia: 25 g malț roșu, 75 g făină de secară, 1 linguriță coriandru măcinat, 250 ml apă clocotită. Pentru aluat: 2 lin­gurițe coriandru pentru presărat deasupra, 150 g făină de secară, 6 g sare, 250 g făină de secară, 20 g miere de albine, 100 g făină de grâu, 30 g zahăr, 50 ml apă caldă. Preparare: Pentru maia: se pregătește un vas înalt, se pun ingredientele, se amestecă, se toarnă apă clocotită, se amestecă din nou; se înfășoară recipientul în folie, se acoperă cu un prosop şi se lasă 2 ore, după care este gata de folosit. Aluatul: se pune apă într-un recipient, se adaugă sarea, mierea, maiaua, cele două tipuri de făină și se frământă bine, apoi se acoperă cu folie timp de două ore, după care se pune într-o tavă tapetată cu ­hârtie de copt; se mai lasă 30 de minute la dospit, după care se unge cu puțină apă deasupra și se ­presară coriandru; se pune la cuptor pentru 45-50 de minute la 180 de grade.

Ziarul Lumina


0 Responses to “Pâinea neagră Borodino, aliment esenţial în diete”



  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 323.445 hits

Arhive

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului răbdare Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: