27
dec.
21

Caşul de oaie, aliment de bază în bucătăria tradiţională

Acest tip de brânză este obținut din lapte închegat și scurs de zer. Cașul are origini străvechi, când oamenii obișnuiau să transporte și să păstreze laptele în bășici (burți de animale). În acest fel au descoperit că, dacă ţin recipientele la soare, laptele se îngroașă şi dobândeşte o consistență asemănătoare brânzei, care se păstrează mai mult timp. În vechile civilizații din Mesopotamia, Asia sau Egipt existau numeroase cășării unde oamenii aveau îndeletnicire a producerii cașului.

Brânzeturile sunt o sursă valoroasă de substanțe nutritive de care organismul are nevoie pentru a funcționa normal. Cașul are numeroase proprietăți și beneficii pentru organism, consumul său având un aport considerabil de proteine, grăsimi și calciu. Laptele de oaie are de două ori mai multe proteine, comparativ cu cel de vacă sau de capră. De asemenea, grăsimile pe care le conține sunt considerate sănătoase deoarece sprijină arderile metabolice. Cașul de oaie este bogat în vitaminele A, D, E, K, minerale, calciu, fosfor, magneziu, motiv pentru care este considerat un aliment de bază pentru toate categoriile de vârstă. Se poate consuma ca atare sau utilizat la prepararea altor tipuri de brânzeturi, precum telemeaua, cașcavalul sau brânza de burduf.

Rețete

Chifteluţe de dovleac cu caş de oaie

Ingrediente: 1 kg dovlecei, 200 g caș de oaie, 2 ouă, frunze de pătrunjel, 1 ceapă potrivită, 2-3 căței de usturoi, 1-2 linguri făină, 1-2 linguri pesmet, piper, boia de ardei, ulei. Preparare: Se curăță dovleceii și se dau pe răzătoare, se sărează puțin și se lasă deo­parte 15 minute, apoi se storc de zeamă, se condimentează, se adaugă o linguriță de boia de ardei, usturoiul pisat și ceapa tăiată mărunt, se amestecă, după care se pun şi cașul dat pe răzătoare, pătrunjelul tocat mărunt, ouăle, făina, pesmetul, piperul și se omogenizează. Se încinge ulei într-o tigaie, se modelează chiftele și se prăjesc; se scot pe un șervețel de bucătărie ca să absoarbă uleiul. Se pot servi calde sau reci.

Bulz cu caş de oaie

Ingrediente: 300-400 caș de oaie, 400 g mălai pentru mămăligă, ulei. Preparare: Mai întâi se prepară mămăliga şi se dă deoparte, după ce s-a răcit, se ia cu o lingură de lemn sau spatulă și se toarnă pe un blat de lemn uns cu ulei, se aplatizează cu dosul lingurii; în mijloc se pune un strat generos de caș dat în prealabil pe răzătoare; se strâng marginile cu mâinile unse cu ulei, astfel ca brânza să rămână în mijloc; se fac forme sferice și se poate găti pe grătar, pe grill sau într-un vas termorezistent la cuptorul preîncălzit la 200 de grade, pentru 10-15 minute.

Ziarul Lumina


0 Răspunsuri to “Caşul de oaie, aliment de bază în bucătăria tradiţională”



  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 335.601 hits
decembrie 2021
L M M J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

15 noiembrie - Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț [ TRINITAS TV ] Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Sevastiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului Rusaliile Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: