19
ian.
22

Întâmplarea cu diavolul care l-a trezit pe Sfântul Macarie Alexandrinul pentru a merge la slujbă

iiÎntr-o noapte, diavolul a bătut la ușa chiliei Sfântului Macarie Ale­xandrinul, zicându-i: „Scoală-te, Avva Macarie, să mergem la Bise­rică dimpreună cu frații, la cântare, la slujbă și rugăciune…”. Sfântul, fiind plin de Darul lui Dumnezeu, a cunoscut vicleșugul vrăjmașului, și i-a zis: „O, mincinosule, urâtor al binelui și vrăjmaș al adevărului, ce împărtășire și prieteșug ai tu cu robii lui Hristos, cu adunarea Sfinților?”. Diavolul i-a răspuns: „Macarie! Au nu știi, că fără de noi (diavolii) nu se face nicio slujbă în Biserică, și nicio adunare monahicească nu se săvârșește? Vino, deci, și vei vedea lucrurile noastre…!”.

Bătrânul mâhnindu-se, i-a răspuns: „Certe-te pe tine, necurate diavole, Domnul Dumnezeu”. Apoi, întorcându-se la rugăciune, a cerut de la Dumnezeu să-i arate de sunt adevărate cele ce-i spune și cu care se laudă diavolul. Sosind vremea slujbei de la miezul nopții, s-a dus în Biserică, în mij­locul soborului călugăresc, și se ruga în taină lui Dumnezeu să-i des­copere meșteșugurile diavolului cu care împiedică pe închinători de a se ruga după datorie: în Duh și în adevăr… Atunci, iată că a văzut Biserica plină de diavoli în chip de arapi negri și felurite sluțenii, umblând și zburând încoace și încolo prin Biserică, și se luptau cu călugării și cu frații, pentru a le tulbura liniștea în felurite chipuri ca să nu se roage. Acolo era obiceiul înțelept, că șezând închinătorii călugări și frați în Biserică, unul citea, iar ceilalți ascultau. Văzând Sfântul Macarie cât rău fac diavolii creștinilor, nepăsători de mântuirea lor și neosârdnici, a plâns suspinând cu amar, și rugându-se lui Dumnezeu a zis: „Doamne, caută din Cer spre noi și nu lăsa pe diavoli să-și râdă de zidirea Ta. Scoală-Te, Dumnezeule, ca să se risipească vrăjmașii Tăi și să fugă, căci sufletele noastre s-au umplut de batjocură…”.

După sfârșitul slujbei a chemat Avva Macarie pe fiecare din călugări și frați la sine și i-a întrebat: „Ce ați gândit voi în timpul sluj­bei bisericești?”. Atunci fiecare și-a mărturisit gândurile lui. Sfântul Părinte a aflat atunci, după cele văzute în Biserică și din cele auzite din mărturisirea fiecăruia, că gândurile fiecăruia erau feluritele năluciri drăcești pe care diavolii le închipuiau înaintea lor, batjocorindu-i.

Protosinghelul Nicodim Măndiță,

 Luxul și împodobirile ruinează sufletul,

Editura Agapis, 2011, pag. 185

Doxologia


0 Răspunsuri to “Întâmplarea cu diavolul care l-a trezit pe Sfântul Macarie Alexandrinul pentru a merge la slujbă”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 328.721 hits
ianuarie 2022
L M M J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Arhive

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Sevastiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: