19
ian.
22

Vinul și multa vorbire

„Unii i-au spus avvei Pimen despre un călugăr că nu bea vin. El a zis: «Vinul nu este pentru călugări»”. Și această scurtă povestire ne este livrată fără nici un fel de explicații. Pentru a putea înțelege mai limpede sensul ei, este util să aruncăm o privire asupra atitudinilor pe care le au părinții deșertului față de consumul de vin. Ce se poate observa rapid este că plaja atitudinilor este destul de largă, dar, în general, vinul este îngăduit cu moderație.

Avva Antonie avertizează că există porniri trupești care se nasc din consumul unor alimente sau băuturi, între care vinul are un loc privilegiat. La avva Avraam ni se vor­bește despre un bătrân care „a trăit cincizeci de ani fără să mănânce pâine și să bea vin”, dar asceza aceasta singură nu aduce cu sine și discernământul. Isidor preotul este ceva mai radical, pentru că zice: „Cine se dedă băutului de vin nu mai scapă de urzelile gândurilor rele”.

Avem câteva istorisiri care arată că exista chiar o practică uzuală de a bea puțin vin în situații speciale. Avva Apollo refuza pesmetul și paharul de vin pe care îl primeau după slujbă. De aici vedem că nu era nimic neobișnuit în a primi, excepțional era gestul consemnat al ascetului. Despre Macarie Egipteanul aflăm că refuza să bea apă o zi întreagă pentru fiecare pahar de vin pe care îl consuma. Pe avva Xanthias îl vedem bând un pahar de vin și în același timp alungând demoni. Avva Matoes îndeamnă la moderație când zice: „Gustă puțin vin”. Avva Arsenie Romanul bea la rândul lui câte un pahar de vin (ceea ce face, totuși, ca prânzul său să fie foarte sărac în compa­rație cu mesele luxoase și abundente de care se bucura la palat, înainte de a fugi în deșert). La fel îl vedem bând puțin vin și pe avva Sisoe. Ba mai mult, avva Hyperchios zice: „Bine-i să mănânci carne și să bei vin, dar să nu mănânci cu bârfa cartea fraților din comunitate”. Avva Pafnutie este protagonistul unei întâmplări în care vinul se găsește în centru, deși el nu bea în mod obișnuit.

Mai mult chiar, pe Pimen însuși îl vedem că atunci când merge la un bătrân care era supărat pe el și pe cei împreună cu el zice: „Pregătiți câteva gustări, luați o ulcică de vin și să mergem la dânsul, să mâncăm împreună. Poate așa îl vom putea împăca”.

În acest context, devine limpede că reacția avvei Pimen de la care am pornit trebuie să aibă altă motivație decât pur și simplu contestarea unui anumit firesc în rândul monahilor. Bătrânul este cunoscut pentru discernământul, echilibrul și smerenia sa. De aceea, în clipa în care frații vin să îi spună despre cineva că nu bea vin, o spun mânați de un duh de bârfă, de clevetire. Iar modul cel mai eficient de a contracara o bârfă este să îl îndreptățești cât de mult poți, să îl confirmi pe cel despre care se vorbește. Aceasta este și strategia adoptată de Pimen, care, în felul acesta discret, câștigă pe toată lumea.

Ziarul Lumina


0 Răspunsuri to “Vinul și multa vorbire”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 328.721 hits
ianuarie 2022
L M M J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Arhive

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Sevastiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: