24
aug.
22

Hainele călugărești

Una dintre temele recurente ale reflecției părin­ților deșertului vizează posesiunile materiale. Cum gestionăm ceea ce avem și cum reușim să nu ne atașăm inima de diversele bunuri. La avva Pamvo (6) se găsește un cuvânt (reluat, de altfel, și de avva Isaac, preotul de la Chilii). Bătrânul a zis: „Călugărul trebuie să poarte o astfel de haină, încât, dacă ar arunca-o din chilie, ar rămâne acolo trei zile și n-ar lua-o nimeni”.

Nu întâmplător alege avva Pamvo să vorbească despre haine, pentru că ele nu sunt niciodată doar niște obiecte oarecare, ce au o funcție prac­tică. De fapt, dincolo de utilitate, hainele au o semnificație simbolică, sunt o declarație, mai mult sau mai puțin conștientă, despre noi înșine. Călugării se îmbracă într-un anumit fel, iar fiecare piesă pe care o poartă are o funcție simbolică. Toate împreună alcătuiesc mărturia aparte­nen­ței la cinul monahal și le amintesc călugărilor de voturile depuse și tipul de viață pe care și l-au asumat.

Îmbrăcămintea are o forță simbolică, nu doar pentru a desemna apar­tenența la un grup, ci pentru oricine pune o haină pe el. În mod firesc, oamenii au tendința de a se înfrumu­seța, de a controla aparențele, de a transmite anumite mesaje cu hainele pe care le poartă. În perioada medievală, în comunitățile armenești, îmbrăcămintea trebuia să corespundă nivelului de bunăstare al familiei. Nu aveai voie să te îmbraci cu haine care să depășească statutul tău. Astăzi, o asemenea interdicție pare abuzivă și radicală. Atunci se justifica prin faptul că e mai important să investești în lucrurile esențiale, care eventual chiar să te ajute să îți sporești averea, decât să plătești pentru o aparență strălucitoare, dar în fond mincinoasă. Se propunea, așadar, un tip de echilibru între exterior și interior.

Raportarea la îmbrăcăminte în lumea monahală nu este cu mult diferită, și asta dintr-un motiv foarte simplu: călugării sunt oameni și se luptă cu tarele umanității lor, mult timp după ce au făcut gestul radical al separării de lume. Prin urmare, în mod obișnuit, și călugării vor avea tendința să poarte haine bune, strălucitoare, scumpe, în limitele impuse de codul vestimentar monastic. Probabil că nu este nimic condamnabil în asta, e ceva foarte omenesc. Nu este condamnabil, dar cu siguranță nici atitudine călugărească nu este, în conformitate cu sfatul avvei Pamvo.

Să fii călugăr înseamnă să te separi radical de lume, iar asta implică și renunțarea la orice fel de aparențe măgulitoare, la încercarea de a-ți construi o imagine flatantă, convingătoare, atrăgătoare. Acest tip de renunțare este scurtătura către libertate, pe care o propune avva Pamvo când zice că hainele pe care le poartă călugării ar trebui să poată sta afară trei zile, fără ca cineva să fie interesat în vreun fel de ele.

Ziarul Lumina


0 Răspunsuri to “Hainele călugărești”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 335.268 hits

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

15 noiembrie - Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț [ TRINITAS TV ] Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Sevastiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului Rusaliile Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: