22
sept.
22

Nu daţi click! Protejați-vă computerul. Despre malware și ransomware

Internetul este parte din viața noastră. Comunicăm, căutăm, cum­părăm, socializăm, ne informăm, interacționăm pe mail, re­țele sociale, diverse site-uri. Este util, comod și necesar pentru mare parte dintre noi. Comunicarea pe e-mail a devenit un mod natural de a interacţiona, iar aceasta o confirmă statisticile, la nivel mondial, legate de utilizarea e-mailului.

Peste 4 miliarde (mai exact 4.258 de miliarde) de persoane folosesc, în lume, e-mailul pentru comunicare. 300 de miliarde de e-mailuri sunt transmise zilnic. În medie, o persoană are 1,75 conturi de e-mail. Mai mult de jumătate dintre mailuri sunt spam; (spam este un mesaj nesolicitat); 46% dintre mailuri sunt deschise de pe telefon. Numai că nu întotdeauna este și benefic. Iată câteva situații: primim mesaje de genul: „Ai fost selectat pentru un premiu. Trebuie doar să accesezi un link și să descarci programul…”. În alte cazuri primim un e-mail cu imagini vesele, o felicitare, muzică sau un videoclip și suntem tentați să facem click și să vedem/ascultăm. Navigăm pe rețelele sociale și găsim un link interesant. Sau pur și simplu navigăm pe internet și apare o reclamă care ne îndeamnă să descărcăm un program. De foarte multe ori avem tendința să deschidem acel mesaj, să vedem despre ce este vorba. Din păcate, cu un singur click, în locul unei oferte miraculoase ne trezim cu un computer nefuncțional sau nu mai putem accesa nici un fișier. Linkurile sau fișierele atașate pot conține un malware deghizat.

Ce este un malware?

Un malware este un software rău intenționat. Un tip de malware este un virus. Un virus poate deteriora datele stocate sau chiar să șteargă totul de pe hard disk. Sau alte efecte: furtul datelor personale, furtul de identitate sau alte activități rău intenționate care vă vor afecta.

Un alt tip de malware este ransomware. Acesta va cripta fișierele sau va face computerul inutilizabil până când nu plătiți o sumă de bani (ransom) pentru ca acesta să fie deblocat. Sau puteți primi amenințări că vă vor fi publicate fișierele, dacă nu plătiți ransom. Infectarea ransomware nu se afi­șează de obicei până când nu ve­deți un tip de notificare, fie într-o fereastră, o apli­cație, într-un mesaj în ecran complet, prin care sunt solicitați bani pentru a redobândi accesul la PC sau la fișiere. Aceste mesaje sunt adesea afișate după criptarea fiși­erelor. Vă puteți documenta utilizând Prevenirea și eliminarea viru­șilor și a altor programe malware (microsoft.com).

Cum ne putem infecta?

Simplu, dacă nu suntem atenți. Navigăm pe site-uri web nesigure, suspecte sau false sau deschidem un atașament dintr-un mail din sursă necunoscută (spam). Accesăm din curiozitate linkuri în mesajele de pe e-mail amintite mai devreme sau de pe rețelele sociale. Și, nu în ultimul rând, putem primi linkuri „periculoase” prin SMS sau pe chaturi.

Cum putem recunoaște malware?

Dacă suntem atenți la mesajul de pe mail sau la pagina web, în cazul în care identificăm greșeli de ortografie sau pagina arată neobișnuit, atunci este o potențială problemă. Sau primiți un mail în care este menționat PayePal în loc de PayPal. Sau pur și simplu apar caractere ciudate, spaţii sau semne de punctuație mai puțin uzuale.

Cum prevenim problemele?

Așa cum spuneam, nu descăr­cați programe de pe site-uri care nu sunt de încredere. Verificați înainte, citiți cu atenție avertizările de securitate, acordurile de licență și declarațiile privind confidenția­li­tatea, care sunt asociate cu oricare software pe care îl descărcați. Deși par sigure, evitați programele gratuite de partajare muzică sau filme. Prețurile la astfel de aplica­ții pentru platformele sigure sunt decente.

Nu deschideți mesajele de la persoane necunoscute și în nici un caz nu accesați linkuri sau descăr­cați atașamentele. Nu faceți niciodată click pe „Agree (De acord)” sau „OK” pentru a închide fereastra pe care o suspectați ca fiind un spyware. În schimb, faceți click pe simbolul „x” de culoare roșie din colțul ferestrei sau apăsați Alt + F4 la tastatură pentru a închide fereastra.

Aplicați câteva reguli de bază pentru computerul dvs.: reporniți-l cel puțin o dată pe săptămână și asigurați-vă că aveți toate actualizabile la zi, păstrați o copie de siguranță pentru fișierele importante – puteți folosi un hard disk extern sau serviciile cloud. Nu în ultimul rând, instalați un antivirus de încredere și scanați periodic computerul.

Cum reparăm?

Iată câțiva pași recomandați pentru a repara:

  • Deconectați computerul de la rețeaua de internet;
  • Reinstalați sistemul de operare;
  • Recuperați fișierele de pe copiile de siguranță; verificați în prealabil că nu sunt infectate;
  • Instalați și rulați un antivirus;
  • În cazul unui ransomware: nu plătiţi răscumpărare. Nu aveți nici o garanție că vă veți recupera datele.

Concluzii:

Adoptați atitudinea prevenției în locul corecției. Navigați responsabil, aplicați regulile simple prezentate anterior. Fiți atenți la mesaje – de la cine vin, greșeli de ortografie, nume de firme. Și în nici un caz nu cădeți pradă ofertelor miraculoase. Costurile pot fi foarte mari. Nu daţi click dacă nu sunteți siguri. Urmați regulile minime de „igienă” a computerului – să aveți computerul actualizat, scanați periodic împotriva virușilor și păs­trați copii de siguranță pentru documentele importante, nu pe computer.

(Pagină realizată în parteneriat cu ANIS.)

Ziarul Lumina


0 Răspunsuri to “Nu daţi click! Protejați-vă computerul. Despre malware și ransomware”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 332.179 hits
septembrie 2022
L M M J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Sevastiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului Rusaliile Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: