11
nov.
22

Război și dominație

Conflictele israeliano-arabe. Zona fierbinte a războiului receÎn logica omenească a lumii căzute, puterea este sinonimă cu subjugarea și cu dominația asupra celorlalți. Lupta pentru putere este o frământare continuă pentru extinderea influenței și a teritoriului, fie că vorbim despre indivizi sau despre state. Adesea, această luptă presupune folosirea unor mijloace machiavelice – mijloace inteligente, însă bazate pe necinste, înșelătorie și trădare. La nivel statal, scopul luptei pentru putere îl constituie extinderea influenței și construirea imperiului. Istoria este plină de exemple de imperii regionale care se luptă pentru putere, își ating apogeul și decad. După unii analiști, liberalismul și neoliberalismul din acești ani reprezintă, la rândul lor, tot forme imperiale sau hegemonice.

Care este primul imperiu din istorie – sau începutul construirii imperiului? Fără îndoială, este Turnul Babel. Societatea descrisă în Cartea Facerii nu reprezintă o societate liberă în care oamenii se unesc din proprie inițiativă ca să construiască un turn. În fapt, această societate reprezintă un imperiu – primul din istorie. În Antichitate, construcțiile monumentale nu erau posibile fără muncă forțată, fără sclavie.

Chiar și refuzul locuitorilor din Babel de a se împrăștia prin lume reprezintă un păcat – imediat după Potop, Dumnezeu îi binecuvântează pe oameni spunându-le: „Creșteți și vă înmulțiți și umpleți pământul”. Așadar, Dumnezeu vede răspândirea pe fața pământului și, mai ales, diversitatea limbilor și a neamurilor drept o binecuvântare. Locuitorii din Babel refuză această diversitate și se tem de ea – și construiesc, în schimb, un imperiu al uniformității și al asupririi.

Locuitorii din Babel doreau să rămână într-un singur loc ca să își concentreze puterea. Zidurile orașului nu erau făcute să țină afară năvălitorii; ci ca să îi țină înăuntru pe sclavi. Putem deduce, de aici, că neamurile și diversitatea limbilor sunt de la Dumnezeu; în vreme ce imperiile, omogenitatea și asuprirea nu sunt de la Dumnezeu, ci sunt potrivnice voinței lui Dumnezeu.

Dar de ce există războaie și cui folosesc ele? În termenii generalului prusac Philipp Gottfried von Clausewitz, războaiele reprezintă „o simplă continuare a politicii, prin alte mijloace”.

Va exista vreun moment până la sfârșitul istoriei când războaiele vor înceta? Mântuitorul Hristos ne spune că nu; ba, mai mult, războaiele sunt inevitabile în logica lumii căzute, ele „trebuie să fie” (Marcu, 13:7) și sunt un semn premergător (nu singurul) al Parusiei. Existența războaielor e îndeaproape legată de condiția căzută a omului, de asuprire, violență, de uniformizare și de construcția imperiului.

Care este singura ieșire din această logică a violenței și a asupririi? Singura ieșire o reprezintă modelul trasat de Mântuitorul Hristos, care întărește poruncile și binecuvântările lui Dumnezeu din Vechiul Testament. „Cine scoate sabia, de sabie va pieri” este un avertisment pentru toți despoții și politicienii machiavelici din istorie. „Cine vrea să fie mai mare între voi, să fie slujitor al vostru” răstoarnă însăși logica tiraniei. În Împărăția lui Dumnezeu, puterea nu înseamnă dominație; puterea este sublimată în ceva mult mai înalt – în forța interioară capabilă să ducă, prin smerenie, la jertfă și la sacrificiu.

Ziarul Lumina


0 Răspunsuri to “Război și dominație”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 333.462 hits
noiembrie 2022
L M M J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

15 noiembrie - Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț [ TRINITAS TV ] Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Sevastiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului Rusaliile Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: