25
nov.
22

Sfânta Ecaterina, înțeleaptă mărturisitoare a lui Hristos

În Sinaxar regăsim multe creștine cu viață sfântă care, cu prețul vieții, L-au mărturisit pe Hristos. Între ele o regăsim și pe Sfânta Ecaterina, pe care o sărbătorim astăzi ca mare muceniță a Bisericii. Ea este un model ideal de urmare a Domnului nostru Iisus Hristos, mai ales prin înțelepciu­nea cu care a apărat creștinismul în fața filosofilor păgâni.

Prin cultura și gândirea sa profundă Sfânta Ecaterina este un exemplu pentru creștini, care trebuie să aprofundeze tainele credinței pentru a fi apologeți ai Ortodoxiei într-o lume desacralizată.

Viața Sfintei Ecaterina este pentru tinerii creștini de astăzi un exemplu de urmare necondiționată a lui Hristos și de curaj fundamentat pe înțelepciunea dobândită din lectura textelor esențiale pentru viețuirea creștină, mai ales Sfânta Scriptură.

Din relatările aghiografice aflăm că Ecaterina a trăit în urmă cu 17 veacuri în mediul eclectic al Alexandriei, celebrul oraș elenistic fondat de Alexandru Macedon. Aici, unde se întâlnea vechea civilizație egipteană cu măreția culturală a Eladei, dar și cu gândirea pragmatică romană, trăiau creștini, păgâni, dar și o importantă comunitate iudaică, care de câteva secole influența cu tradițiile ei această cetate cosmopolită a Antichității.

În acest mediu al intersectării atâtor civilizații s-a format Ecaterina, fiica guvernatorului acestui polis din nordul Egiptului. Ea a studiat filosofia, științele și artele, devenind neîntrecută în profunzimea gândirii, dând dovadă de multă înțelepciune, chiar dacă nu avea decât 18 ani.

Ajungând la vârsta căsătoriei pentru o fată din epoca ei, Sfânta Ecaterina a spus că se va căsători cu cineva care să fie mai presus decât ea în frumusețe, înțelepciune și bogăție. Evident că nu s-a găsit nimeni care să întrunească toate aceste condiții puse de Ecaterina.

Un părinte duhovnicesc îi descoperă că Cel pe care-L căuta este Hristos. Aflând adevărul mântuitor al credinței creștine, Ecaterina urmează lui Hristos, Mirele pe care-L căuta: „Frumusețea lui stră­lu­cește mai tare ca soarele, înțelep­ciunea Lui rânduiește întreaga făptură, iar bogăția Lui este îm­prăștiată pe tot pământul”. Aceste cuvinte sunt menționate în textul sub formă de Sinaxar de pe pagina online vatopedină pemptousia.ro, cu titlul Sfânta Mare Muceniță Ecaterina. Tot de aici aflăm despre modul cum a apărat credința creștină Ecaterina în fața lui Maxențiu, cel care peste câțiva ani va fi învins prin „inspirație divină” la Podul Vulturului din fața Romei de Sfântul Constantin cel Mare. Maxențiu vine în Alexandria și Sfânta Ecaterina ia apărarea creștinilor în fața lui. Istoricul Eusebiu relatează că Maxențiu a dorit să o facă concubina lui, dar aceasta l-a refuzat.

Văzând refuzul ei, a pregătit o confruntare polemică între ea și cei mai buni filosofi și oratori din oraș, cu speranța că aceștia vor câștiga confruntarea de idei. Spre surprinderea lui Maxențiu, Ecaterina a câștigat dezbaterea organizată de imperatorul roman. Chiar unii dintre oponenții ei, impresionați de argumentarea sa în favoarea creștinismului, s-au convertit la credința în Hristos, ceea ce le-a adus condamnarea la moarte.

Sfânta Ecaterina a fost arestată, iar după întoarcerea lui Maxențiu de la inspectarea trupelor sale, constatând el că cei din casa sa au devenit creștini datorită sfintei înțelepte și răbdătoare, a poruncit să fie torturată. În urma chinurilor la care a fost supusă ea a rămas fermă în mărturisirea ei creștină. Văzând că nu o poate face să părăsească credința în Hristos, Maxențiu a hotărât martirizarea ei prin decapitare.

Textul de pe pemptousia.ro semnat de W.J. Lillie precizează că relatarea martiriului sfintei este veridic deoarece, pe baza datelor istorice, știm că „în acea vreme Maxențiu era co-regent și avea o puternică susținere în Africa de Nord (după ce a fost învins de Constantin, capul i-a fost trimis acolo spre luare aminte), unde creștinii erau persecutați sistematic”.

În același timp cunoaștem din istoria Bisericii că autoritatea eclesiastică din primele veacuri era „scrupuloasă în a elimina infor­ma­țiile false care dăunau credin­ței. Din anumite motive, Africa de Nord a fost leagănul a multe erezii și schisme, dar povestea tinerei femei care a îndrăznit să se opună împăratului și slujitorilor lui prin educație, tărie de caracter și credință, ba chiar să-i și biruiască, a fost primită ca adevărată”.

Pentru noi creștinii ortodocși viața minunată a Sfintei Ecaterina este un fragment din istoria martiriului creștin din care învățăm puterea credinței și adevărul mărturiei că Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii.

Până astăzi mii de pelerini merg la mănăstirea edificată în cinstea Sfintei Ecaterina în secolul al 6-lea de împăratul Justinian cel Mare lângă Muntele Sinai, pe locul unde Dumnezeu a vorbit cu Moise din rugul aprins. Aici, în această mănăstire se află moaștele sfintei și este locul unde s-au nevoit mii de monahi cu viață sfântă. În această mănăstire se păstrează unele dintre cele mai vechi icoane creștine, precum și o colecție impresionantă de manuscrise.

În lumea ortodoxă există o mare evlavie față de Sfânta Ecaterina exprimată prin bisericile ridicate în cinstea ei, dar și prin frecvența numelui ei între femeile creștine.

Astăzi și noi o cinstim prin cuvintele autorului acatistului ei: „Înțeleaptă și frumoasă Ecaterina, vrednică muceniță a lui Hristos, primește această puțină rugăciune a noastră și te roagă pentru noi, să ne dăruiască Bunul Dumnezeu iertare păcatelor, pace, sănătate și ajutor în toate cele bune”.

Ziarul Lumina


0 Răspunsuri to “Sfânta Ecaterina, înțeleaptă mărturisitoare a lui Hristos”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 335.601 hits
noiembrie 2022
L M M J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

15 noiembrie - Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț [ TRINITAS TV ] Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Sevastiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului Rusaliile Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: