25
ian.
23

Smerenia avvei Petru Pionitul

Smerenia, cea pe care Sfântul Ioan Scărarul o numește „un har fără de nume”, are, în paginile Patericului, chipuri felurite. Niciodată nu este în întregime epuizată în vreo definiție, mereu are chipuri surprinzătoare și modulații neașteptate. Impredictibilă se dovedește și o discuție despre smerenie, purtată de doi asceți, între care se legase o prietenie: avva Petru Pionitul și avva Epimachos. Cândva, când toată comunitatea mânca împreună, pe ei i-au silit să se așeze la masa bătrânilor. După foarte multe insistențe, singurul care a acceptat să meargă a fost Petru Pionitul. La final, Epimachos l-a apostrofat: „Cum ai îndrăznit să te duci la masa bătrânilor?”. Surpriza vine odată cu răspunsul ascetului: „Dacă rămâneam cu voi, frații m-ar fi îndemnat pe mine să dau primul binecuvântarea, ca fiind mai mare decât voi, pe când la masa bătrânilor eram cel mai mic dintre toți și mai smerit în cuget”.

Cei doi prieteni caută împreună smerenie, dar fiecare o face în conformitate cu propria înțelegere a lucrurilor. Epimachos nu merge la masă cu bătrânii, din smerenie, pentru că nu se consideră vrednic și e mirat de îndrăzneala prietenului său. Avva Petru tot pentru smerenie se duce. Care din ei avea dreptate? Cel mai probabil că aveau amândoi, fiecare pe calea sa și în limitele gândirii sale. Împreună, cele două atitudini ar putea să ne ofere o imagine amplă, dar și ierarhizată, asupra smereniei.

Epimachos este exponentul primei trepte a smereniei, ori, mai degrabă, pe un etaj al căutării. Câtă vreme te găsești aici, smerenia încă îți este străină, nu ai reușit să o interiorizezi cu totul. Smerenia înseamnă încă o sumă de gesturi exterioare, de eforturi și de reguli. Încă smerenia înseamnă să lupți acerb împotriva mândriei și a pornirilor ei, a iluziilor pe care le generează, a părerii de sine. Smerenia avvei Epimachos înseamnă să refuzi cu încăpățânare să primești o cinste care nu ți se cuvine, dar în același timp să rămâi înrădăcinat în propriile convingeri, departe de ascultare.

Pe de altă parte, smerenia avvei Petru Pionitul este vie, interiorizată și creativă. Ea amintește de felul în care Sfântul Vasile cel Mare alege să testeze smerenia unui frate. Sfântul Vasile vrea să hirotonească un diacon, așa întreabă într-o obște monahală dacă este vreun frate cu adevărat ascultător. Când acela este chemat, arhiereul îi cere să-i toarne apă să se spele pe mâini. Apoi, după ce se spală, inversează rolurile și se oferă să îi toarne el. Abia în clipa în care fratele primește, sfântul confirmă smerenia. În anumite situații, smerenia înseamnă să refuzi, iar în altele să primești, după cum arată limpede atât Sfântul Vasile cel Mare, cât și avva Petru.

Mai mult decât atât, în orice promovare există și un mare potențial de smerenie, care așteaptă să fie descoperit. De aceea, gestul avvei Petru împreună cu explicația lui, cu felul în care motivează de ce a acceptat să meargă la masă cu bătrânii, arată că nejudecarea este calea ascetică autentică, iar judecățile noastre înșelătoare și abuzive.

Ziarul Lumina


0 Răspunsuri to “Smerenia avvei Petru Pionitul”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 335.267 hits
ianuarie 2023
L M M J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

15 noiembrie - Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț [ TRINITAS TV ] Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Sevastiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului Rusaliile Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: