Dependenţa de tehnologie conduce la o sărăcire a spiritului

În concepţia lui Jean-Claude Larchet, spaţiul virtual cu noile mijloace media au generat o sărăcire a spiritului, a vieţii spirituale, deoarece acestea iau din ce în ce mai mult locul religiilor şi spiritualităţii tradiţionale. În acest sens, mediasfera a devenit tărâmul unor noi spiritualităţi şi chiar a unei noi religii, fiindcă noile media sunt în stare să înfiinţeze o „nouă lume” şi un „om nou”.

Citește în continuare „Dependenţa de tehnologie conduce la o sărăcire a spiritului”

Ce este vederea duhovnicească a lui Dumnezeu ?

307074784_1995139994028438_8746240037110231508_nAtunci când Moise a cerut să-L vadă pe Dumnezeu, așa cum își închipuia el, a auzit de la El Însuși că acest lucru este cu neputință și a putut să-l privească numai „spatele”, care înseamnă lucrările sau însușirile dumnezeiești.

Citește în continuare „Ce este vederea duhovnicească a lui Dumnezeu ?”

Să primim iubirea de oameni a lui Dumnezeu !

untitledCel care se află în vederea duhovnicească a lui Dumnezeu mărturiseşte că între zidit şi nezidit nu există nicio asemănare şi că „a-L exprima pe Dumnezeu este cu neputinţă, iar a-L gândi este mai cu neputinţă”.

Citește în continuare „Să primim iubirea de oameni a lui Dumnezeu !”

„Iubirea nu poate fi înlocuită cu nimic, dar ea înlocuiește totul”

PPT) Iubirea! Este aripa daruita de Dumnezeu sufletului - DOKUMEN.TIPSIubirea lui Dumnezeu nu poate să caute decât răspunsul la ea, și anume: iubirea noastră către El. Iar atunci înseamnă că „iubirea nu poate fi înlocuită cu nimic, dar ea înlocuiește totul”.

Citește în continuare „„Iubirea nu poate fi înlocuită cu nimic, dar ea înlocuiește totul””

Dreptate și iertare

Nevoia de dreptate este adânc înscrisă în ființa noastră. Tocmai pentru ca suntem atât de orientați în jurul dreptății, virtutea aceasta poate foarte bine să fie parazitată de patimi și căutarea dreptății se poate transforma în nedreptate și egoism visceral.

Citește în continuare „Dreptate și iertare”

Vieţile sfinţilor, model de urmare a lui Hristos

În fiecare zi, Biserica ne oferă prin cinstirea sfinţilor modele de urmare a lui Hristos. Vieţile acestor eroi ai credinţei Sinaxarul ni le propune zilnic ca exemple de împlinire a Evangheliei iubirii aduse lumii de Domnul nostru Iisus Hristos. Când citim vieţile sfinţilor, ne bucurăm duhovniceşte să descoperim izvorul nepreţuit al credinţei creştine.

Citește în continuare „Vieţile sfinţilor, model de urmare a lui Hristos”

Binecuvântarea preotului

untitSfântul Chiril al Alexandriei, Închinare în Duh și Adevăr, Cartea a Unsprezecea, în Părinți și Scriitori Bisericești (1991), vol. 38, ­pp. 402-403

„Nu mâna omului e cea care binecuvântează, ci El Însuși, Domnul*. Că toată darea cea bună și tot darul bun și toată binecuvântarea de sus este, pogorându-se de la Părintele luminilor, după cum s-a scris (Iacov 1, 17). Iar calea binecuvântării e Hristos; și El ne este distribuitorul bunătăților veșnice; în El și prin El ni se dau toate cele de la Tatăl. Astfel dumnezeiescul Pavel zice: Har vouă și pace de la Tatăl vostru și de la Domnul nostru Iisus Hristos (Romani 1, 7). Deci suntem binecuvântați în numele lui Dumnezeu. Și arătând subțire modul acesteia, a spus că preotul care binecuvântează trebuie să zică: Domnul să te binecuvânteze și să te păzească pe tine, Domnul să-Și arate fața Lui peste tine și să te miluiască pe tine. Domnul să îndrepte spre tine fața Lui și să-ți dea ție pace. Binecuvântarea ne păzește desfăcând blestemul și preschimbând pe cel ce a păcătuit, spre a fi vrednic de laudă în Hristos. Și martor pentru aceasta e Hristos Însuși, cum s-a scris: Binecuvântat este Dumnezeul și Tatăl Domnului nostru Iisus Hristos, Care ne-a binecuvântat pe noi întru toată binecuvântarea duhovnicească întru cele cerești în Hristos, precum ne-a ales pe noi întru El înainte de întemeierea lumii ca să fim noi sfinți și neprihăniți îna­intea Lui; Care ne-a rânduit pe noi de mai înainte cu iubire spre înfierea prin Hristos în El (Efeseni 1, 3-5). Vezi că lepădarea s-a ivit din pricina păcatului și omul e binecuvântat și primit spre înfiere prin împărtășirea de Duhul, pe Care L-a vărsat peste noi cu îmbel­șugare Cel ce nu-L dăruiește pe El sfinților în parte, ci Îl sădește în ei din plinătatea Lui.”

Citește în continuare „Binecuvântarea preotului”

EVANGHELIA ZILEI: 2023-06-21

MIERCURI
ÎN SĂPTĂMÂNA A TREIA DUPĂ POGORÂREA SFÂNTULUI DUH

Evanghelia de la Matei
(X, 16-22)

is-a Domnul ucenicilor Săi: iată, Eu vă trimit ca pe nişte oi în mijlocul lupilor; fiţi dar înţelepţi ca şerpii şi blânzi ca porumbeii. Feriţi-vă de oameni, căci vă vor da pe mâna soboarelor, şi’n sinagogile lor vă vor biciui. Din pricina Mea veţi fi duşi înaintea conducătorilor şi a regilor, ca să le fiţi mărturie lor şi păgânilor. Iar când vă vor da în mâna lor, nu vă îngrijoraţi de cum sau ce veţi vorbi, că în ceasul acela vi se va da vouă ce să vorbiţi; fiindcă nu voi sunteţi cei ce vorbiţi, ci Duhul Tatălui vostru este Cel ce grăieşte întru voi. Şi va da frate pe frate la moarte şi tată pe fiu şi se vor scula copiii împotriva părinţilor şi-i vor ucide. Şi veţi fi urâţi de toţi din pricina numelui Meu; dar cel ce va răbda până la sfârşit, acela se va mântui.

Apostolul Zilei: 2023-06-21

MIERCURI
ÎN SĂPTĂMÂNA A TREIA DUPĂ POGORÂREA SFÂNTULUI DUH

Ap. Romani
(VIII, 2-13)

raților, legea duhului vieții în Hristos Iisus m-a eliberat de Legea păcatului și a morții, pentru că ceea ce era cu neputință Legii – fiind slabă prin trup – a săvârșit Dumnezeu, trimițând pe Fiul Său întru asemănarea trupului păcatului și pentru păcat a osândit păcatul în trup, pentru ca îndreptarea din Lege să se împlinească în noi, care nu umblăm după trup, ci după duh. Căci cei ce sunt după trup cugetă cele ale trupului, iar cei ce sunt după Duh, cele ale Duhului. Căci dorința cărnii este moarte, dar dorința Duhului este viață și pace; fiindcă dorința cărnii este vrăjmășie împotriva lui Dumnezeu, căci nu se supune legii lui Dumnezeu, că nici nu poate. Iar cei ce sunt în carne nu pot să placă lui Dumnezeu. Dar voi nu sunteți în carne, ci în Duh, dacă Duhul lui Dumnezeu locuiește în voi. Iar dacă cineva nu are Duhul lui Hristos, acela nu este al Lui. Iar dacă Hristos este în voi, trupul este mort pentru păcat; iar Duhul, viață pentru dreptate. Iar dacă Duhul Celui ce a înviat pe Iisus din morți locuiește în voi, Cel ce a înviat pe Hristos Iisus din morți va face vii și trupurile voastre cele muritoare, prin Duhul Său care locuiește în voi. Drept aceea, fraților, nu suntem datori trupului, ca să viețuim după trup. Căci dacă viețuiți după trup, veți muri, iar dacă ucideți, cu Duhul, faptele trupului, veți fi vii.