Aluaturi cu pudră din sâmburi de struguri

Măcinarea lentă a sâmburilor de struguri la o moară tradițională cu pietre este procedeul prin care se păstrează o valoare nutrițională superioară celei prin măcinare industrială. În sâmburii de struguri se găseşte un conținut ridicat de vitamine şi minerale, inclusiv Quercitină şi resveratrol, un puternic anticancerigen. Multe persoane sunt interesate de pudra din semințe de struguri tocmai datorită conţinutului de antioxidanți care întăresc celulele și ajută organismul să lupte mai eficient împotriva multor afecţiuni cronice.

Citește în continuare „Aluaturi cu pudră din sâmburi de struguri”

Anticorpii şi alergiile la alimente

Anticorpii sau imunoglobulinele sunt proteine produse de o categorie specială de celule B ale sistemului imunitar, numite plasmocite. Anticorpii sunt grupați în cinci clase: IgA, IgD, IgE, IgG și IgM, fiecare având roluri specifice.

Citește în continuare „Anticorpii şi alergiile la alimente”

Religie și religiozitate în zorii erei Inteligenței Artificiale

God latest: Religion created to 'raise' and worship Artificial Intelligence  (AI) deity | Weird | News | Express.co.ukCred că un început potrivit pentru această scurtă prezentare constă în a-l provoca pe fiecare cititor la un exercițiu de imaginație. Încercați să vă închipuiți o existență personală în contextul lipsei internetului: fără mesaje instant, e-mailuri sau videoconferințe; cu orice documentare făcută exclusiv în biblioteca fizică personală sau cea publică, fără filme și seriale pe platforme de streaming, fără muzică, fără știri online, fără magazine în medii virtuale, fără internet-banking, fără hărți online și tehnologie GPS. Pentru cei care reușesc să se imagineze în această lume (și doar pentru ei), îndrăznesc a lansa o provocare suplimentară: Cum ne-am descurca într-o lume lipsită de electricitate? Cum ar fi să ne bazăm viața cotidiană pe căruțe luxoase și porumbei călători pricepuți, să ne întoarcem la o medicină bazată exclusiv pe stetoscop, observare și palpare, iar farmacia să împartă cu generozitate ceaiuri, tincturi și pulberi?

Citește în continuare „Religie și religiozitate în zorii erei Inteligenței Artificiale”

Cultura vieții

Creștinii trăiesc prin credință, împlinind voia lui Dumnezeu, precum în cer și pe pământ (Matei 6, 10), împlinind porunca iubirii de Dumnezeu și aproapele (Marcu 12, 30), urcând treaptă cu treaptă în urcușul fericirilor lui Hristos (Matei 5, 3-12 ). Rugându-se, postind, milostivind, apreciind Sfânta Liturghie, Laudele Bisericii, spovedin­du-se, împăr­tă­șindu-se cu Trupul și Sângele Domnului, trăiesc viața duhovnicească gustând din pacea și bucuria cerească.

Citește în continuare „Cultura vieții”

Hristos, „Domnul secerișului”

„Sărbătoarea seceri­șu­lui” din Vechiul Testa­ment (Exod 23, 16) este în strânsă legătură cu „Domnul secerișului” din Noul Testament (Matei 9, 38) și cu „secerișul pământului” din Apocalipsă (14, 15). După întâlnirea și convorbirea Mântuitorului nostru Iisus Hristos cu femeia samarineancă la fântâna lui Iacob, Domnul le spune Sfinților Săi ucenici și Apostoli: „Ridicați ochii voștri și priviți holdele că sunt albe, gata pentru seceriș” (Ioan 4, 35); iar văzând Domnul mulțimile și făcânu-I-se milă de ele, pentru că erau necăjite și rătăcite ca niște oi care n-au păstor, a zis ucenicilor Săi: „Sece­rișul este mult, dar lucrătorii sunt puțini. Rugați, deci, pe Domnul secerișului ca să scoată lucrători la secerișul Său” (Matei 9, 36-38; Luca 10, 2). „Iar secerătorii sunt îngerii” (Matei 13, 39), din tâlcuirea pildei neghinei, adică „înge­rii” – profeți, „îngerii” – apostoli și „îngerii” – Sfinți Părinți ai Bisericii.

Citește în continuare „Hristos, „Domnul secerișului””

Schimbarea la Faţă a Domnului în textele liturgice

Biserica Ortodoxă a sărbătorit duminică, 6 august, Schimbarea la Faţă a Domnului Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos pe Muntele Tabor. Urmărind firul narativ al textelor liturgice descoperim modul în care Părinţii Bisericii exprimă teologia hristologică ortodoxă prin intermediul cântărilor din cadrul slujbelor dedicate acestui praznic împărătesc, fiecare în parte reprezentând o adevărată sinteză dogmatică exprimată liturgic.

Citește în continuare „Schimbarea la Faţă a Domnului în textele liturgice”

Cunoașterea lui Dumnezeu din lucrările Lui

untitSfântul Vasile cel Mare, Epistole, epistola 234, I, în Părinți și Scriitori Bisericești (2010), vol. 3, pp. 374-375

„Te închini cui știi, sau cuiva pe care nu-l cunoști? Dacă răspunzi: Mă închin celui pe care-l cunosc, atunci ți se poate riposta imediat: Ce fel de ființă are cel căruia te închini? Iar dacă vei mărturisi că nu-i cunoști ființa, ți se va putea întoarce întrebarea: Atunci cum cinstești pe cineva pe care nu-l cunoști?

Citește în continuare „Cunoașterea lui Dumnezeu din lucrările Lui”

EVANGHELIA ZILEI: 2023-08-07

LUNI
ÎN SĂPTĂMÂNA A ZECEA DUPĂ POGORÂREA SFÂNTULUI DUH

Evanghelia de la Matei
(XXI, 18-22)

n vremea aceea, pe când Se întorcea în cetate, Iisus a flămânzit; şi văzând un smochin lângă drum, S’a dus la el, dar în el n’a găsit nimic decât numai frunze, şi i-a zis: „Rod să nu mai porţi în veac!“ Şi îndată smochinul s’a uscat. Şi văzând aceasta, ucenicii s’au minunat, zicând: „Cum de s’a uscat smochinul dintr’o dată?“… Iar Iisus, răspunzând, le-a zis: „Adevăr vă grăiesc: Dacă veţi avea credinţă şi nu vă veţi îndoi, veţi face nu numai ce s’a făcut cu smochinul, dar şi muntelui acestuia de-i veţi zice: Ridică-te şi aruncă-te în mare!, aşa va fi. Şi pe toate câte le veţi cere rugându-vă cu credinţă, le veţi primi“.

Apostolul Zilei: 2023-08-07

LUNI

ÎN SĂPTĂMÂNA A ZECEA DUPĂ POGORÂREA SFÂNTULUI DUH

Ap. I Corinteni
(XV, 12-19)

raţilor, dacă se propovăduieşte că Hristos a înviat din morţi, cum zic unii dintre voi că nu este înviere a morţilor? Dacă nu este înviere a morţilor, nici Hristos n-a înviat. Şi dacă Hristos n-a înviat, zadarnică este atunci propovăduirea noastră, zadarnică şi credinţa voastră; ne aflăm încă şi martori mincinoşi ai lui Dumnezeu, pentru că am mărturisit împotriva lui Dumnezeu că a înviat pe Hristos, pe Care nu L-a înviat, dacă, deci, morţii nu înviază. Căci dacă morţii nu înviază, nici Hristos n-a înviat. Iar dacă Hristos n-a înviat, zadarnică este credinţa voastră, sunteţi încă în păcatele voastre; şi atunci şi cei ce au adormit în Hristos au pierit. Iar dacă nădăjduim în Hristos numai în viaţa aceasta, suntem mai de plâns decât toţi oamenii.