Cum urmăm Maicii Domnului ?

274035376_1841268259415613_5464727663626146132_nAșa a cugetat Sfântul Grigorie la Maica Domnului și la această taină a tainelor, cum întru ea S-a odrăslit mai presus de fire Fiul lui Dumnezeu, cum îi făgăduise prin Arhanghelul Gavriil: „Bucură-te, ceea ce ești plină de har, Domnul este cu tine! Vei lua în pântece și vei naște Fiu…”. Atunci Maica Domnului a zis: „De unde mie aceasta, de vreme ce eu de bărbat nu știu?”. „Duhul Sfânt va pogorî peste tine și puterea Celui Preaînalt te va umbri” (Luca 1, 28-35) – și de aici Sfântul Grigorie Palama tâlcuiește: „Atunci – și cu luare aminte să fim – în Preacurata Fecioară nu firea veche (nu dorința trupească) a lucrat, ci Duhul Sfânt. Mișcarea Duhului Sfânt, nu presiunea simțurilor. Înțelegem taina”.

Citește în continuare „Cum urmăm Maicii Domnului ?”

Banii și averile nu satură sufletul de fericire

Aduc banii cu adevărat fericirea? Ce înseamnă să fii fericit, cât trebuie  să câştigi ca săFericirea cea adevărată este cea lăuntrică, cea sufletească. Însă spre deosebire de această fericire adevărată, oamenii caută o fericire lumească, caută o fericire ce pleacă din afară – înăuntru. Se trudesc să se facă mai întâi bogați, să se umple mai întâi de bani, de plăceri și de mărire omenească, pentru ca apoi să fie fericiți. Lumea nu poate da o fericire adevărată. Averile și banii nu-i pot face pe oameni fericiți. Acesta este lucru dovedit. Traiurile cele mai nefericite sunt tocmai în palatele bogaților.

Citește în continuare „Banii și averile nu satură sufletul de fericire”

Conlucrarea Duhului Sfânt și faptele bune

untitSfântul Vasile cel Mare, Epistole, epist. 229, I, în Părinți și Scriitori Bisericești (2010), vol. 3, p. 368

„Orice lucrare săvârșită chiar și numai de unul sau doi oameni credincioși suntem siguri că se împlinește prin conlucrarea Duhului Sfânt. Pentru că atunci când nu-și pun înaintea ochilor nici o socoteală omenească și când cei credincioși pornesc la lucru nu cu scopul de a gusta plăceri, ci cu intenția de a săvârși ceea ce e plăcut lui Dumnezeu, e limpede că Cel care îndreptează inimile lor este Domnul (Matei 18, 19). Când oamenii înduhovniciți preiau inițiativa unei lucrări și poporul lui Dumnezeu îi urmează de bunăvoie, cine se mai îndoiește că planurile s-au realizat cu colaborarea Domnului nostru Iisus Hristos, Care Și-a vărsat sângele Său pentru Biserici?”

Citește în continuare „Conlucrarea Duhului Sfânt și faptele bune”

EVANGHELIA ZILEI: 2023-08-10

JOI
ÎN SĂPTĂMÂNA A ZECEA DUPĂ POGORÂREA SFÂNTULUI DUH

Evanghelia de la Matei
(XXI, 43-46)

Zis-a Domnul către iudeii care veniseră la Dânsul: lua-se-va de la voi împărăţia lui Dumnezeu şi i se va da neamului care-i va face roadele. Cel ce va cădea pe piatra aceasta se va sfărâma, iar pe cel pe care ea va cădea, îl va zdrobi“. Iar arhiereii şi fariseii, auzindu-I parabolele, au înţeles că despre ei vorbeşte. Şi căutând să-L prindă, s’au temut de mulţime, pentru că Îl socotea profet.

Apostolul Zilei: 2023-08-10

JOI
ÎN SĂPTĂMÂNA A ZECEA DUPĂ POGORÂREA SFÂNTULUI DUH

Ap. II Corinteni
(I, 1-7)

Pavel, Apostol al lui Hristos Iisus, prin voința lui Dumnezeu, și Timotei, fratele: Bisericii lui Dumnezeu celei din Corint, împreună cu toți sfinții care sunt în toată Ahaia: har vouă și pace de la Dumnezeu, Tatăl nostru, și de la Domnul Iisus Hristos! Binecuvântat este Dumnezeu și Tatăl Domnului nostru Iisus Hristos, Părintele îndurărilor și Dumnezeul a toată mângâierea, Cel ce ne mângâie pe noi în tot necazul nostru, ca să putem să mângâiem și noi pe cei care se află în tot necazul, prin mângâierea cu care înșine suntem mângâiați de Dumnezeu. Că, precum prisosesc pătimirile lui Hristos întru noi, așa prisosește prin Hristos și mângâierea noastră. Deci, ori, de suntem strâmtorați, este pentru a voastră mângâiere și mântuire, ori, de suntem mângâiați, este pentru a voastră mângâiere care vă dă putere să îndurați cu răbdare aceleași suferințe pe care le suferim și noi. Și nădejdea noastră este tare pentru voi, știind că precum sunteți părtași suferințelor așa și mângâierii.