Două preparate simple cu slănină de porc afumată

Deşi slănina de porc induce confuzie printre consumatori în privinţa beneficiului pentru sănătate, ultimele cercetări arată că aceasta sprijină funcţionarea bună a organismul, deoarece conține acizi graşi Omega 3, seleniu etc. Desigur, este importantă cantitatea pe care o consumăm şi care trebuie să fie una moderată, şi nu excesivă. Nutriţional, slănina de porc este asemănată cu uleiul de măsline și cu somonul. Poate fi consumată ca atare sau adăugată în diverse rețete culinare.

Citește în continuare „Două preparate simple cu slănină de porc afumată”

Roadele toamnei – bogăţie de vitamine, minerale, fitonutrienţi

Toamna este un timp al începuturilor: noul an bisericesc, un nou an şcolar, culesul viei și al altor roade şi poate că acum este şi momentul potrivit pentru a începe să mănânci mai sănătos, pentru că acest anotimp aduce multe roade gustoase şi cu un aport de nutrienți cu efecte benefice asupra organismului.

Citește în continuare „Roadele toamnei – bogăţie de vitamine, minerale, fitonutrienţi”

Rugăciunile preacuratei Maicii lui Dumnezeu pentru noi

20190330_215852Domnul a spus: „Cereți și vi se va da; căutați și veți afla… Sau cine este omul acela între voi care, de va cere fiul său pâine, oare el îi va da piatră? Sau de-i va cere pește, oare îi va da șarpe? Deci, dacă voi, răi fii tui, știți să dați daruri bune fiilor voștri, cu cât mai mult Tatăl vostru Cel din ceruri va da cele bune celor care cer de la El” (Matei 7, 9-11). Prin asemenea cuvinte, Domnul sădește în noi nădejdea și siguranța că rugăciunile noastre către Dumnezeu vor fi împlinite.

Citește în continuare „Rugăciunile preacuratei Maicii lui Dumnezeu pentru noi”

Ce voi face sufletului meu, că nesimțitor este și nu se teme de Dumnezeu ?

107744322_1395994913942952_8624690574426588355_oZis-a Avva Pimen: „A întrebat oarecine odinioară pe Avva Paisie, zicând: «Ce voi face sufletului meu, că nesimțitor este și nu se teme de Dumnezeu?». Și i-a răspuns lui bătrânul: «Du-te de te lipește de omul ce se teme de Dumnezeu; și întru apropierea ta de acela te vei învăța și tu de la dânsul să te temi de Dumnezeu»”.

Citește în continuare „Ce voi face sufletului meu, că nesimțitor este și nu se teme de Dumnezeu ?”

Dacă Hristos a făcut totul pentru mântuire, noi ce mai avem de făcut ?

270274423_4690158981019928_3491733471395812668_nIisus Hristos nu avea nevoie de mântuirea Sa, noi eram și suntem cei ce avem nevoie de mântuire. Deci, pentru iubirea de oameni a lui Dumnezeu, simțită de noi ca o credință arzătoare de mântuire, ni s-a arătat și ni s-a dat ca model de viață persoana reală a Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Citește în continuare „Dacă Hristos a făcut totul pentru mântuire, noi ce mai avem de făcut ?”

Prietenia reală a sfinților

Sfinții, personaje reale care trăiesc – în inimile noastre – într-un halou de sfială, de îndemnuri, de tăceri, de timide îndrăzniri. De câte ori ne apropiem de ei, parcă ne rușinăm de viața noastră duhovnicească, de cea morală, de cea familială… Ei și viețile lor sunt turnesolul propriilor noastre vieți, dar și busola viitorului apropiat. La întrebarea „Cum trebuie pro­cedat într-o situație sau alta?” pu­nem mâna repejor pe „manualul vieții autentice”, adică pe hagiografii, și citim ce trebuie făcut. Sau, mai bine zis, ce au făcut alții pentru noi, în locul nostru, nenăscuți fiind…

Citește în continuare „Prietenia reală a sfinților”

Credința care mântuiește

untitSfântul Chiril al Alexandriei, Comentariu la Evanghelia Sfântului Ioan, Cartea a Unsprezecea, Cap. 5, în Părinți și Scriitori Bise­ricești (2000), vol. 41, p. 1015

„Dar când zicem credință, înțe­legem cunoașterea adevărată despre Dumnezeu, și nu altceva. Cu­noaș­terea este deci prin credință. Va mărturisi aceasta prorocul Isaia: Dacă nu veți crede, nu veți în­țe­lege (Isaia 7, 9). Iar că o cunoaș­tere care constă dintr-o simplă teorie e declarată de scrierile Sfinților (de Scripturi) nefolositoare, poți înțelege și din următoarele. A spus unul dintre Sfinții ucenici: Tu crezi că unul este Dumnezeu? bine faci; dar și demonii cred și se cutremură (Iacov 2, 19). Ce vom zice deci față de acestea? Cum va adeveri deci Hristos, spunând că a avea viața veșnică înseamnă a cunoaște pe Unul și adevăratul Dumnezeu și, împreună cu El, pe Fiul? Socotesc că trebuie să spunem despre cuvântul Mântuitorului că este cu siguranță adevărat, căci cunoaș­terea e viață, fiindcă naște (în noi) puterea tainei și aduce împărtă­șirea de binecuvântarea tainică, prin care ne unim cu Cuvântul viu și de-viață-făcător.”

Citește în continuare „Credința care mântuiește”

EVANGHELIA ZILEI: 2023-09-25

LUNI
ÎN SĂPTĂMÂNA A ŞAPTESPREZECEA DUPĂ POGORÂREA SFÂNTULUI DUH

Evanghelia de la Marcu
(X, 46-52)

I2n vremea aceea, ieşind Iisus din Ierihon cu ucenicii Săi şi cu mulţime mare, Bartimeu orbul, fiul lui Timeu, şedea cerşind la marginea drumului. Şi auzind că este Iisus Nazarineanul, a început să strige şi să zică: „Iisuse, Fiul lui David, miluieşte-mă!“ Şi mulţi îl certau, ca să tacă; el însă cu mult mai tare striga: „Fiule al lui David, miluieşte-mă!“ Şi Iisus, apropiindu-Se, a zis: „Chemaţi-l!“ Şi l-au chemat pe orb, zicându-i: „Îndrăzneşte, scoală-te; te cheamă…“. Iar orbul, lepădându-şi haina de pe el şi sărind în picioare, a venit la Iisus. Şi l-a întrebat Iisus, zicându-i: „Ce voieşti să-ţi fac?“ Iar orbul I-a răspuns: „Să-mi capăt vederea, Învăţătorule!“ Iar Iisus i-a zis: „Du-te, credinţa ta te-a mântuit!“ Şi îndată şi-a căpătat vederea şi-I urma lui Iisus pe cale.

Apostolul Zilei: 2023-09-25

LUNI
ÎN SĂPTĂMÂNA A ŞAPTESPREZECEA DUPĂ POGORÂREA SFÂNTULUI DUH

Ap. Efeseni
(I, 22-23; II, 1-5)

Fraților, toate le-a supus Dumnezeu sub picioarele Fiului Său și, mai presus de toate, L-a dat pe El cap Bisericii, care este trupul Lui, plinirea Celui ce plinește toate întru toți. Iar pe voi v-a făcut vii, cei ce erați morți, prin greșelile și prin păcatele voastre, în care ați umblat mai înainte, potrivit veacului lumii acesteia, potrivit stăpânitorului puterii văzduhului, a duhului care lucrează acum în fiii neascultării, întru care și noi toți am petrecut odinioară, în poftele trupului nostru, făcând voile trupului și ale simțurilor și, din fire, eram fiii mâniei ca și ceilalți. Dar Dumnezeu, bogat fiind în milă, pentru multa Sa iubire cu care ne-a iubit pe noi, cei ce eram morți prin greșelile noastre, ne-a făcut vii împreună cu Hristos.