19
apr.
15

Necredinta cea buna a lui Toma

Parintele Moise AghioritulParintele Moise AghioritulIntr-unul dintre imnurile sale, Biserica noastra numeste necredinta lui Toma ca fiind “buna”. Este de inteles ca oricine se poate intreba – exista necredinta buna sau rea? Pare sa existe, deoarece oamenii nu sunt buni sau rai la modul absolut. In omul care are o constiinta curata, o inima buna si ganduri smerite, totul este limpede. In omul infestat cu virusul necredintei, totul este intunecat si plin de neliniste. De am avea doar necredinta buna a Apostolului Toma!

Putem spune ca indoiala, ezitarea si putina credinta, sunt firesti omului care il cauta pe Dumnezeu cu mintea. Apostolii L-au rugat pe Hristos sa sporeasca credinta lor existenta. Necredinta, oricum, este o boala spirituala grava. Credinta este supra-rationala in timp ce necredinta este irationala. Necredinta este adesea opaca, provenind din frivolitate si superficialitate a gandirii, dintr-un mod de viata usuratic si dintr-o constiinta confuza.

Situatia lui  Toma, care a lipsit in momentul aratarii lui Hristos ucenicilor Sai dupa Inviere, este tipic. Este clar ca Toma s-a indoit, fara a nega cu desavarsire, cerand dovada care sa ii confirme credinta. Binecunoscut pentru entuziasmul sau manifestat cu alte prilejuri, Toma nu este un sceptic ce este izolat si dezavantajat. El indrazneste, cauta, investigheaza, intreaba. Cauta adevarul, pentru a avea contact direct cu acesta. Hristos nu are o problema in a i-l oferi. El se intoarce pentru a-l intalni. El se intoarce pentru fiecare dintre noi.

Credinta multor crestini este uneori “calduta”, mai rece decat necredinta. Avem credinta ca o armura si ca un bun echipament pentru a ne intrece cu altii, dar nu pentru a fi invinsi; pentru a fi apreciati, admirati si priviti. Nu indraznim sa cautam mai profund inspre credinta noastra, nu dorim sub niciun chip sa o provocam, si probabil sa o expunem.

Credinta puternica ofera sanatate spirituala, echilibru, fermitate, putere, nadejde si incredere in Dumenzeu. Uneori, nu trebuie sa ne temem a adminte ca credinta noastra da dovada de ego-patologii ascunse si sentimentalism morbid. Poate atinge chiar punctul unei credinte gresite intr-unde tipul unui scepticism antisocial, ce ofera un exemplu destul de rau celorlalti. Cautandu-L pe Dumnezeu in acest fel, inseamna sa te intorci de unde ai plecat.

Toma cu siguranta nu era de rea credinta, nici nu credea cu usurinta. Era atent, deschis, sincer, sigur si adevarat. Era doar el insusi. Necredinta sa buna L-a facut pe Hristos sa vina catre el. Hristos I S-a oferit pentru sinceritatea sa. El nu i-a reprosat, faptul ca I-a cerut sa-L vada, sa-L atinga. Insa i-a binecuvantat pe cei care vor crede fara a vedea.

Necredinta tine desigur de libera alegerea a fiecaruia dintre noi. Necredinciosul afirma ca se intemeiaza doar pe ceea ce vede, ce pipaie si intelege prin intermediul logicii. Aceasta se arata a fi de o fortata si epuizanta usurinta.

Credinta, putem spune, vine cu dificultate, hazard, risc si indrazneala. De aceea, El ii binecuvinteaza pe cei care cred fara evidente tangibile. Cea mai puternica evidenta este confirmarea inimilor noastre. Putin-credinciosul Toma este fratele noastru, este slab, insa naste in noi intelegerea.

In Muntele Athos in aceasta zi avem priveghere de toata noaptea, deoarece intr-o asemenea zi am fost eliberati de sub jugul turcesc. Asa cum am invatat, in timpul sarbatorilor pascale vin mai multi oameni in ibserici. Aceasta inseamna ca credinta nu s-a stins. Dar poate deveni mai profunda si mai fierbinte. Toma nu este un exemplu pentru necredinciosi, ci pentru sceptici, pentru cei cu credinta putina, si in final pentru credinciosi. Fie ca necredinta sa cea buna sa rodeasca intru noi.

Parintele Moise Aghioritul

Traducere: Radu Alexandru

CrestinOrtodox


0 Răspunsuri to “Necredinta cea buna a lui Toma”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 335.602 hits

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

15 noiembrie - Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț [ TRINITAS TV ] Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Sevastiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului Rusaliile Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: