05
iun.
18

Omul iarăși în criză

Este cu totul vădit, chiar și pentru un elev de școală primară, că ceva s-a schimbat, că s-au răsturnat niște valori firești și veșnice ale omenirii, că… ce să mai lungim vorba, ceva este foarte în neregulă cu omul care, parcă dintr-odată, nu mai este cum era. Și de unde provine această per­cepție? Cam de peste tot din lume și din multe laturi ale vieții. Se vede, de pildă, în lipsa de sens a conflictelor armate, în caracterul inuman al economiei de piață, în minciuna și în autismul politicii, în alienarea presei dintr-un mijloc de informare într-unul de manipulare a maselor. Dar mai ales, se vede în foarte subtila degenerare a mentali­tăților contemporane care pare că nu mai exprimă nici un fel de valori, nu mai antrenează nici un fel de spirit critic care să separe autenticul de fals, binele de rău, dragostea de desfrânare etc., fapt ce conduce la rândul său la permisivitatea facilă a legalizării avortului, a educației sexuale în școli, a LGBT-ismului, a trangenderismului, a transumanismului! Dar, poate mai mult decât în orice semn exterior, schimbarea se adulmecă în duhul însuși pe care fiecare dintre noi îl emană, a cărui calitate nu mai e cazul s-o analizăm.

Însă de unde au apărut toate aceste scăderi ale ființării umane care a funcționat, totuși, într-o bună măsură până astăzi, atașată de anumite valori incontestabile? Cel mai probabil din preocuparea excesivă a omului față de sine însuși din timpul secolului trecut, pe care o distingem în toate aspi­rațiile vieții umane începând de la căutarea cu obstinație a confortului și a plăcerii ce a dus la instaurarea materialismului ca mentalitate dominantă și până la apariția unui soi nou de spiritualitate sincretistă newageistă care l-a plasat pe om în centrul lumii ca pe un nou dumnezeu terestru, plin de posibilități nebănuite, latente și infinite. Această stare de lucruri a dus rapid, deși treptat, la o alterare a gândirii raționale a omului, la o lipsă de principii sau la relativismul cultural, ceea ce a avut ca rezultat ignorarea totală a adevăratului Dumnezeu, Ocrotitorul vieții omului. Ceea ce vedem acum reprezintă, cu sigu­ranță, efectele sau roadele de multe feluri ale trufașului antropocentrism ce a caracterizat de la un capăt la celălalt veacul trecut și care acolo unde a fost îmbrățișat a dezrădăcinat pe nesimțite toate valorile tradiționale, apte să formeze personalitatea omului în sensul dat acestuia prin creație. Toate aceste efecte au readus făptura umană în starea confuză de dinaintea nașterii Mântuitorului, ba chiar mai rău, întrucât atunci nu se aflase încă de existența unui paradox propriu omului: el nu se poate împlini decât lucrând la împlinirea poruncilor dumnezeiești, dar mai ales nu se poate cunoaște pe sine din sine, ci numai cunoscându-L pe Hristos, Dumnezeu- Omul.

Și, pentru ca să nu existe aici nici cea mai mică bănuială de speculație, să încercăm să privim acum inclusiv filmul cauzelor duhovnicești care au condus la dezastrul omenirii actuale, expus cu o uimitoare precizie logică încă de acum două mii de ani, de Apostolul Pavel. Tot impasul de astăzi al lumii există deoarece oamenii, „cunoscând pe Dumnezeu, nu L-au slăvit ca pe Dumnezeu, nici nu I-au mulțumit, ci s-au rătăcit în gândurile lor şi inima lor cea nesocotită s-a întunecat. Zicând că sunt înțelepți, au ajuns nebuni. Și au schimbat slava lui Dumnezeu Celui nestricăcios cu asemănarea chipului omului celui stricăcios… De aceea Dumnezeu i-a dat necurăției, după poftele inimilor lor, ca să-şi pângărească trupurile lor între ei, ca unii care au schimbat adevărul lui Dumnezeu în minciună şi s-au închinat şi au slujit făpturii, în locul Făcătorului, Care este binecuvântat în veci, amin! Pentru aceea, Dumnezeu i-a dat unor patimi de ocară, căci şi femeile lor au schimbat fireasca rânduială cu cea împotriva firii; asemenea şi bărbații… Şi precum n-au încercat să aibă pe Dumnezeu în cunoștință, așa şi Dumnezeu i-a lăsat la mintea lor fără judecată, să facă cele ce nu se cuvine” (Romani 1, 21-28).

Iată, prin urmare, că imaginea emblematică a lumii noastre se înfățișează fără menajamente a fi aceea a omului sfâșiat lăuntric și lăsat în părăsire de Dumnezeu, întrucât aceasta a căutat în mod implicit prin dorințele și prin faptele lui, ajuns într-o stare de deplo­rabilă promiscuitate și nebunie. Iar această stare este cu atât mai înfricoșătoare și mai hilară cu cât contrastează dureros cu statutul său de făptură rațio­nală superioară, chemată la demnitatea îndumnezeirii prin harul Duhului Sfânt.

Ziarul Lumina


0 Răspunsuri to “Omul iarăși în criză”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 333.462 hits

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

15 noiembrie - Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț [ TRINITAS TV ] Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Sevastiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului Rusaliile Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: