06
dec.
21

Coriandrul, o plantă populară în bucătăriile lumii

Coriandrul este o plantă asemănătoare la aspect cu pătrunjelul, utilizată în toate bucătăriile lumii, fie încorporată în diverse mâncăruri, fie ca garnitură sau decor. Coriandrul contribuie la buna funcţionare a organismului, având în vedere conţinutul său: 11 componente regăsite în uleiuri esențiale şi şase tipuri de acizi, minerale și vitamine, fiecare cu beneficiile sale. 

Această plantă are acțiune farmacodinamică și multiple utilizări. Datorită conținutului de ulei eteric, acționează asupra stomacului, favorizând digestia. Are efect carminativ, de calmare a durerilor abdominale, ajută la evacuarea gazelor intestinale, este spasmolitic, antiseptic, antibacterian etc. Potrivit studiilor, coriandrul are un conținut ridicat de dodecenal, un compus natural, mult mai puternic decât orice antibiotic folosit pentru tratarea infecției cu Salmonella. Protejează corpul de tulburările provocate de această bacterie extrem de periculoasă, care, netratată, poate ucide.

De asemenea, consumul de coriandru ajută la prevenirea anemiei, reduce colesterolul rău din sânge şi inflamațiile la nivelul pielii, întărește sistemul imunitar, tratează conjunctivita, poate fi un bun tratament şi în cazul ulcerațiilor bucale, vindecă variola, combate diareea etc.

Aşa cum am menţionat mai sus, coriandrul este o plantă aromatică populară în toată lumea şi poate fi consumată fie în preparate, fie proaspătă, atât planta, cât şi seminţele, întregi sau măcinate, într-o varietate de rețete.

Pâine cu coriandru

Ingrediente: 1 kg făină, 3 lin­gurițe de coriandru măcinat, 50 g drojdie, 500 ml apă caldă, 1 lingură oțet sau zeamă de lămâie, ½ pachet de margarină, 1 lingu­riță de zahăr. Preparare: Într-un vas, se pun drojdia, zahărul, puțină făină și un pahar de apă călduță și se lasă la dospit 20 de minute. Peste drojdia dospită se toarnă treptat făina, apa călduță, coriandrul, oțetul sau zeama de lămâie și margarina, ținută în prealabil la cald pentru a se topi atât cât să se poată amesteca cu celelalte ingrediente. Se mixează cu lingura până se îngroașă și, apoi, se pune treptat făina; se frământă cu mâna şi se lasă la dospit; din nou se mai frământă puțin și se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Pe dea­supra se poate unge cu sos de roșii sau apă cu zahăr. Se lasă să crească puțin în tavă, apoi se pune la cuptor pentru 45 de minute sau 1 oră, la 150 de grade.

Clătite de cartofi cu coriandru

Ingrediente: 500 g cartofi fierți, 1 pahar de lapte de soia, 5 linguri de făină, sare, piper, 3 lingurițe de coriandru, jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu. Preparare: Se curăță cartofii și se dau prin răzătoare, se adaugă laptele de soia, făina și coriandrul măcinat; se amestecă bine, apoi se condimentează cu sare și piper şi se adaugă bicarbonatul stins; se amestecă bine până se omogenizează aluatul. Se încinge uleiul în tigaie și se prăjesc clătitele subțiri pe ambele părți, apoi se pot consuma ca atare sau cu cremă de brânză tofu.

Ziarul Lumina


0 Responses to “Coriandrul, o plantă populară în bucătăriile lumii”



  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 325.301 hits
decembrie 2021
L M M J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Sevastiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi oamenii omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Femeie „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: