09
iul.
18

Coacăzele și beneficiile sale pentru organism

Coacăzul este o specie pomicolă din familia Grossulariceae, care crește în zonele însorite din regiunile deluroase, submontane și montane. Pentru alimentația curentă sau pentru bucătărie se recoltează fructele, care sunt dispuse în ciorchini. Coacăzele au proprietăți mari de substanțe bioactive și antocianini – antio­xidanți care dau acestor fructe proprietăți minunate. Aceste fructe conțin o cantitate foarte mare de vitamina C, de trei ori mai mult decât portocalele. De asemenea, conțin vitaminele A, B1, B2, B3, B6, magneziu, potasiu, calciu, sodiu, fier, cupru, zinc, fosfor, mangan, cupru, substanțe proteice etc. Complexul de nutrienți prețioși pentru sănătatea organismului justifică numeroasele beneficii ale coacăzelor roșii și negre.

Coacăzele sunt recomandate în cazul tulburărilor de circulație sangvină, diabet, virus gripal, cancer, în cazul tulburărilor de vedere, revigorează și tonifică organismul, combat astenia, oboseala și anemia, întăresc imunitatea, reduc inflamațiile, alergiile, grăbesc vindecarea și cicatrizarea rănilor de la nivel gastric, reglează tranzitul intestinal, scad colesterolul, tensiunea și febra, stimulează funcția ficatului, splinei, pancreasului și rinichilor, detoxifică organismul, elimină acidul uric, întârzie apariția ridurilor, previn îmbătrânirea celulară. De asemenea, coacăzele mai sunt adjuvante în tratarea unor boli, cum ar fi: rinite alergice, bronșite, astm, diabet, dermatoze, hepatită, ciroză, infla­mații respiratorii, dischinezie biliară, combat afecțiunile nervoase și simptomele depresiei.

Roșii sau negre, coacăzele ar trebui să se găsească frecvent într-o dietă echilibrată. Coacăzele pot fi consumate în stare proaspătă, conservate sau sub formă de suc, sirop, jeleu, dul­ceață, compot etc. Sucul proaspăt de coacăze este foarte recomandat și în cazul de fragilitate capilară și varice.

Salată de piept de rață cu coacăze roșii și negre

Ingrediente: 200 g coacăze negre și roșii, 50 g nuci prăjite, 350 g piept de rață, 3 linguri ulei de măsline, 6 linguri oțet de vin, 75 g salată verde, sare, piper.

Mod de preparare: se crestează pieptul de rață, se condimentează cu sare și piper, apoi se prăjește la foc mediu aproximativ 10 minute. Se scoate carnea, se lasă la răcit, apoi se feliază subțire. Pe un platou se pun frunzele de salată, apoi se pun feliile de carne, se presară coacăzele și nucile tocate, după care se pune uleiul de măsline amestecat cu oțet, sare și piper.

Prăjitură de coacăze și ciocolată

Ingrediente: 5 ouă, 200 g zahăr, 100 g unt, 125 g iaurt, 2 linguri de cacao, 1 linguriță praf de copt, 5-6 linguri de făină, 70 g ciocolată, 200 g coacăze negre și roșii.

Mod de preparare: se separă albușurile de gălbenușuri, se mixează gălbenușurile cu jumătate din zahăr, apoi se adaugă untul, iaurtul, cacao, praful de copt, apoi ciocolata tăiată mărunt și făina, rând pe rând. Albușurile se mixează cu restul de zahăr și se încorporează la compoziția de gălbenușuri. Se toarnă compozi­ția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și apoi se presară coacăzele după care se pune la copt.

Ziarul Lumina


0 Răspunsuri to “Coacăzele și beneficiile sale pentru organism”



  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Blog Stats

  • 335.601 hits

Arhive

Top click-uri

  • Niciunul

15 noiembrie - Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț [ TRINITAS TV ] Adormirea Maicii Domnului Arhiepiscopul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Biserica Buna Vestire Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ce-i de făcut când soţii nu se mai înţeleg? cel intai chemat cinstit de musulmani Cred Crucea ... Cunoașterea lui Dumnezeu Căsătoria Doamne DUMNEZEU episcopul Antiohiei [ TRINITAS TV ] episcopul Gortinei [ TRINITAS TV ] Episcopul Nicomidiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Prusiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Romei [ TRINITAS TV ] Episcopul Sevastiei [ TRINITAS TV ] Episcopul Tomisului [ TRINITAS TV ] Episcopul Trimitundei Familia Familia creştină Focsani fraților! făcătorul de minuni (Dezlegare la peşte) făcătorul de minuni [ TRINITAS TV ] Hristoase Hristos Icoana Iertarea Iisus Hristos Inaltarea Domnului Inaltarea Sfintei Cruci - zi de post Intampinarea Domnului Izvorul Tamaduirii Izvorâtorul de mir Mitropolitul Moldovei [ TRINITAS TV ] Mitropolitul Țării Românești [ TRINITAS TV ] Mântuirea Nasterea Maicii Domnului Noi omule Ortodoxia Patriarhul Constantinopolului [ TRINITAS TV ] Piata Unirii Pocainta Postul Postul Adormirii Maicii Domnului Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel Predica la duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci Preot Tudor Marin Rugăciunea Rugăciune către Maica Domnului Rusaliile Saptamana Alba Sf. Ioan Botezatorul Sfantul Ierarh Nicolae Sfantul Pantelimon Sfintii 40 de Mucenici Sfintii Petru si Pavel Sfinţenia Sfânta Cruce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie smerenia Triodul Urmarea lui Hristos Îngerii “Maica Domnului “Miluiește-mă „Iartă-mă „Părinte

%d blogeri au apreciat: